:format(jpeg))
Moderna belysningskoncept för cateringbranschen
I restaurangen samverkar god mat och modern gastronomisk design för att skapa en lyckad kväll. Ett professionellt belysningskoncept skapar en atmosfär som inbjuder till att dröja sig kvar och komma tillbaka. En sofistikerad blandning av direkt och indirekt belysning används för restaurangbelysningen.
Användningsområden
:format(jpeg))
Flimmerfritt, behagligt ljus används i restaurangens gästavdelning för att skapa avskildhet i det offentliga rummet. Valda färgtemperaturer och ljusintensiteter skapar också en perfekt inramning till rätterna. Lamp24.se Professional rekommenderar färgåtergivningsvärden på minst Ra 90 och belysningsstyrkor på cirka 200 lux. Dessutom är belysningen i restaurangen - om den är dimbar - optimalt förberedd för förändrade scenarier som till exempel fester.
:format(jpeg))
Särskilt i barer och caféer etableras och kommuniceras den första kontakten med gästen vid baren och disken. Ett exempel på en belysning som är fängslande redan från början är LED-listbelysning. Antingen på undersidan av bänkskivan, i en fördjupning i bänkskivans nedre del eller bakom genomskinliga material som opalglas eller akrylglas.
:format(jpeg))
En attraktiv exteriörbelysning är en integrerad del av restaurangens belysningskoncept, eftersom det är det första en gäst lägger märke till. I regel är det också det yttre intrycket som avgör om en restaurang är värd ett besök. Bland annat ger väglampor också ökad säkerhet för gäster och personal.
:format(jpeg))
Restaurangens exteriöra belysning återspeglar interiörens identitet. Enkla byggnadsfasader kan förbättras visuellt med designorienterad cateringbelysning. Vi rekommenderar också lampor av rostfritt stål, som tål extrema väderförhållanden och är korrosionsbeständiga och lätta att rengöra.
:format(jpeg))
Lamporna i köket utsätts för höga halter av hett fett, ångor och höga temperaturer. Våtrumslampor med kapslingsklass IP54 är därför ett minimum. För bekväm användning av belysningen rekommenderar vi gruppkopplingsbara och dimbara lampor samt en färgåtergivning på Ra ≥ 90 för perfekt matlagning.
:format(jpeg))
Gästtoaletter är nödvändiga för cateringföretag som serverar alkoholhaltiga drycker, är större än 50 m² och/eller har mer än 50 sittplatser. Funktionell badrumsbelysning i restaurangens toalettutrymme säkerställer också att gästerna är helt nöjda i detta område.
Våra rekommendationer
:format(jpeg))
Precis som för alla offentliga eller kommersiella platser gäller tydligt definierade regler även för belysning inom cateringbranschen för att säkerställa att gäster och anställda kan vistas där på ett säkert sätt. Arbetsplatsföreskrifterna A 3.4 och DIN EN 12464-1 är viktiga. Dessa rekommenderas för belysning i restaurangen:
- 100 lux: Korridorer
- 200 lux: entré, matsal, toaletter
- 300 lux: kassadisk och buffé
I pubar och barer är belysningsstyrkor under 100 lux en del av konceptet. Detta gör det tydligt att rätt belysning i restaurangbranschen inte kan beräknas med hjälp av formler, utan utformas som ett övergripande belysningskoncept som återspeglar restaurangens identitet.
En allmän regel: ju högre rum, desto högre montering av armaturerna och desto kraftigare och fler ljuskällor.
:format(jpeg))
Restauranglampor ska helst ha en CRI > 90 för att få maten att se läcker ut. En mysig färgtemperatur på 1.200 - 2.700 Kelvin understryker den trivsamma atmosfären i cateringsektorn. En ljusbild med hög dynamik som leder ögat är särskilt tilltalande och behaglig för ögat. Ett exempel är en effektfullt upplyst bakvägg i en bar och en diskret sitt- och loungeyta.
Ljusdesign för catering & restauranger
Lamp24.se Professional har under flera år haft ett mycket nära samarbete med kaffehuskedjan "Coffee Fellows". Även på mindre caféer, som till exempel här i Braunschweig, skapar professionell ljusplanering en atmosfärisk och trivsam stämning.
:format(jpeg))
Belysning för en 2 i 1-lösning för café och butik
:format(jpeg))
Moderna belysningslösningar för trivsel