Butiksbelysning
BUTIKSBELYSNING & AFFÄRSBELYSNING

Försäljningsfrämjande butiksbelysning med iögonfallande effekt

Butiksbelysning gör varorna på försäljningsytan riktigt attraktiva, t.ex. i bagerier, livsmedelsbutiker, men även i modebutiker eller bokhandlar. Ljuset styr betraktarens blick och visar produktsortimentet från dess bästa sida. För att uppnå detta måste butiksbelysningen ha ett högt CRI-värde på minst Ra 80 för att perfekt återge färgspektrumet i artificiellt ljus.


Därför behöver du ljusplanering

För butiksbelysning rekommenderas alltid en kompetent ljusplanering. Rätt belysning tar hänsyn till alla tekniska och platsspecifika förutsättningar för att locka kunderna att stanna kvar och framhäva varorna. Ljusplanerare vet också hur man integrerar den senaste ljustekniken perfekt i butiksmiljön. Exempel på detta är högpresterande och underhållsfri LED-butiksbelysning eller HCL-sensorer som automatiskt anpassar ljusstyrka och färgtemperatur till dagens förlopp och stöder människans naturliga biorytm.

Vad bör du tänka på när du planerar belysningen i en butik?

Grundbelysning
Grundläggande belysning

Grundbelysningen, som ger en jämn ljusstyrka i hela butiksområdet, består av

  • Taklampor

  • infällda spotlights

  • pendellampor

accentbelysning
Accentbelysning

Accentbelysning används för att precis belysa specifika produktområden eller enskilda artiklar, t.ex. delikatess- och ostdisken eller en utställningsyta för den aktuella bästsäljaren i en bokhandel.

Denna aspekt av butiksbelysningen styr besökarens uppfattning. Detta omfattar

  • Downlights och inbyggnadsspots

  • Spotlights

  • Strålkastare

Skyltfönsterbelysning
Belysning av skyltfönster

Skyltfönstret är oftast den första kontaktpunkten med kunden och har en signalverkan genom ett dynamiskt samspel mellan ljus och skugga. Butiksbelysningen kan även här spela med ljusfärger:

Kalla ljusfärger >4.000 Kelvin förmedlar fräschhet och dynamik, medan varma ljusfärger upp till 3.000 Kelvin har en mysig effekt och sätter tonen.

Till exempel har varma ljusfärger på upp till 3.000 Kelvin en mysig effekt och skapar t.ex. en stämning för kakor och bakverk i ett konditori.

belysning skensystem

Belysning med skensystem

Skensystem erbjuder flexibilitet eftersom enskilda armaturer kan placeras var som helst på en skena. I allmänhet skiljer man mellan lågspännings- och högspänningssystem. Inom högspänningssektorn görs ytterligare en åtskillnad mellan enfasskenor och flerfasskenor, t.ex. 3-fasskenor.

Skillnaden mellan enfas och flerfas är att i enfassystemet kan lamporna endast tändas, släckas eller dimras tillsammans. Detta system är mer orienterat mot slutkunder. Här används spotlights, strålkastare och skenor från samma tillverkare.

3-fassystem har fördelen att man kan tända och släcka flera spotlights på olika sätt för att skapa olika scenarier. Här kan det finnas kompatibilitet mellan olika tillverkare, t.ex. med skensystem från Arcchio.

Upptäck skensystem

Tekniska aspekter

CRI/färgåtergivning

Färgåtergivningen anges i Ra och representerar den procentuella färgåtergivningen jämfört med naturligt dagsljus. 100 procent färgåtergivning uppnås för närvarande endast med halogenlampor, men ljuset från högkvalitativ LED-butiksbelysning ser redan från Ra 80 mycket naturligt ut.

Värden under Ra 80 bör inte användas i butiksbelysning för att undvika oattraktiva och helt felaktiga och vilseledande färger på varorna, vilket är särskilt relevant till exempel inom modebranschen för att undvika besvikna kunder.

Ljusfärg

En annan viktig faktor för ljuskvaliteten är färgtemperaturen eller ljusfärgen. Den påverkar hur varor och framför allt livsmedel uppfattas. I det här fallet är inte allt vitt detsamma.

Färgtemperaturen får ljuset att verka antingen blåaktigt och därmed kallt eller rödaktigt och därmed varmare.

Särskilt i supermarkets väljs ljusa färger specifikt för olika livsmedel, till exempel varmvitt för välsmakande kött och krispiga brödrullar, så att maten ser frestande ut.

butiksbelysning tekniska aspekter

Våra rekommendationer

Rättsliga krav

För butiksbelysning måste lagstadgade bestämmelser följas. Till exempel måste den grundläggande ljusstyrkan i butiken vara minst 300 lux, och till och med 500 lux i kassaområdet. Av bekvämlighetsskäl kan man naturligtvis i vissa områden överskrida de lagstadgade normerna, t.ex. i bokhandlar för att underlätta för kunderna att bläddra i litteraturen.

Bra ljus behöver professionell rådgivning

butiksbelysning ljusplanering

Hållbarhet

Med LED-butiksbelysning ligger fokus på ekologisk och ekonomisk hållbarhet:

  • Hög energibesparing tack vare låga wattal

  • samtidigt hög ljusstyrka tack vare bättre

    ljusutbyte på 100 lm/W

  • Mycket bra färgåtergivning på minst

    Ra 80 till Ra 90

  • Brett utbud av tillgängliga ljusfärger

  • lång livslängd från 50 000 drifttimmar

  • ingen IR- och UV-strålning som påverkar varans kvalitet

Ljusplanering från Lamp24 hjälper företag att bli mer energieffektiva och hållbara genom att använda klimatvänlig belysning. Investeringen lönar sig för företagen på flera sätt: Offentliga program främjar också effektiv inomhus- och utomhusbelysning med subventioner på upp till 50 %.

Några referensprojekt

referens belysning apotek
bilcentrum belysning referens
Kontaktformulär

De uppgifter som lämnas via vårt kontaktformulär omfattas av Integritetspolicyn.