- Föregående
- 1
- 2
- 3
- ...
- 166
- Nästa
Extra rabatt: 10 % från 1099 kr eller 13 % från 1799 kr - på nästan allt
Ett rum utan belysning är ... mörkt. Det enklaste sättet för att undgå detta är så klart att sätta upp några lampor i ditt hem. Inomhusbelysning kan dock mycket mer än att bara belysa rummet. Inomhuslampor sörjer för att du hittar det du ska. Dessutom gör de olika aktiviteter skonsammare för ögonen och skapar en avslappnande atmosfär. Belysningen kan även användas för att indela rummet i olika områden.
Allt du behöver för att skapa ditt personliga belysningskoncept är olika ljuskällor, modern ljusteknik, tilltalande design och lite kreativitet
Du behöver inte vara en inredningsarkitekt för att kunna utnyttja hela rummets potential på ett optimalt sätt. Däremot borde du veta att det finns andra möjligheter än att bara placera en taklampa mitt i rummet.
Några exempel på inomhuslampor:
Taklampor: ljussätter hela rummet.
Pendellampor: ljussätter specifika områden, indelar rummet i områden och är dessutom ett fantastiskt blickfång när den monteras i ögonhöjd.
Vägglampor: sörjer inte bara för belysning av rummet, men framhäver det också på ett dekorativt sätt.
Golvlampor: finns i olika utföranden, men alla golvlampor har en sak gemensamt: de skapar belysning för olika aktiviteter oavsett om du läser, syr eller bara slappnar av i soffan.
Bordslampor: är inte bara en ljuskälla för extra belysning som enkelt kan kopplas in i eluttaget, utan även ett populärt designobjekt. Den är alltid en lysande höjdpunkt i rummet, oavsett om den placeras på ett sidobord eller en byrå.
Ljuskronor: är inte bara ett populärt val för villor eller herrgårdar, utan passar även i varje lägenhet, så länge man väljer rätt storlek. Precis som hänglampan sätter ljuskronan tonen för rummets stil.
Infällda spotlights: tar lite plats, men om den placeras rätt sörjer den för bra belysning i hela rummet.
Spotlights: framhäver specifika områden i rummet eller ljussätter hela rummet om det är fråga om en takspotlight med flera ljuskällor.
Spotlight skena: är den mest flexibla lösningen på marknaden. Det krävs dock lite planläggning för att använda den för alldeles unik belysning i rummet.
Nu när du har lärt dig lite om de olika inomhuslamporna, borde du veta mer om hur du kan använda dem för att framhäva rummet på bästa sätt. Här skiljer man mellan olika belysningssyften:
Allmänbelysning för att ljussätta hela rummet
Områdesbelysning för att ljussätta specifika områden i rummet, t.ex. skrivbordet
Accentbelysning för dekorativa ljuseffekter i rummet, t.ex. ljusfigurer eller LED-stripes
Målet med ett ljuskoncept är att alltid ha tillräcklig belysning för olika ändamål. Detta kan vara allt från att hitta runt i hemmet till att läsa den finstilta texten i ett dokument eller att sy i vardagsrummet.
Det är oftast taklampor eller flera vägglampor som står för allmänbelysningen i vardagsrummet, medan områdesbelysning skapas med hjälp av en uplight-golvlampan bredvid fåtöljen eller en båglampa bakom soffan. Underbara ljusaccenter får man exempelvis med LED-stripes som styrs via mobilen.
Här består allmänbelysningen oftast av vägglampor, medan hänglampan ovanför matbordet står i centrum. Denna sörjer för vacker områdesbelysning till måltiderna. För att ljussätta enstaka objekt kan t.ex. LED-stripes användas i vitrinen.
Taklampor och ofta också inbyggnadsspotlighter står för bra allmänbelysning i köket. Denna måste speciellt ovanför köksbänken kompletteras av områdesbelysning. I detta syfte användas oftast skåp- eller möbelinbyggnadslampor. Accentbelysning är mer sällan i köket.
I sovrummet ser man oftast taklampor med textilskärm som skapar en behaglig rumsbelysning, men även områdesbelysning i form av en nattduksbordslampa är viktig om man vill läsa på kvällen. Populära val för accentbelysning i sovrummet är t.ex. lampor med dekorativt lysande bokstäver eller texter som placeras på en liten byrå.
Allmänbelysningen i badrummet skapas med hjälp av enkla taklampor och inbyggnadsspotlighter. Viktigt vad gäller områdesbelysning är spegelbelysningen för perfekt ljus för rakning eller sminkning. Som accentbelysning kan enbart dekorativa lampor användas som uppfyller kraven för skydd mot inträngande föremål och fukt. Detta ska även tas hänsyn till vid monteringen av alla andra lampor!
Har du behov av hjälp? Kontakta gärna vår rådgivning. Du kan enkelt ringa till telefonnumret nedan eller använda kontaktformuläret.
En enkel taklampa som avger ljuset åt alla håll är det bästa alternativet i hallen, i och med att den inte tar får mycket plats i de för det mesta ganska smala rummen. I trapphus används ofta taklampor med rörelsesensor, vilket är både praktiskt och energisnålt. Områdesbelysning och accentbelysning är inte lika viktiga i hallen. Enkel spegelbelysning kan dock vare en god idé för att kontrollera i spegeln att allt är på plats innan man lämnar huset.
Denna fråga kan vi svara på med ett tydligt ”ja”. De ursprungliga problemen man hade med LED-lamporna när de först dök upp på marknaden har man inte längre. Numera klassas de som de mångsidigaste och energisnålaste ljuskällorna på marknaden. De finns i många olika utföranden, allt från filamentlampor och vindpustlampor till smart belysning. Lampor för eftermontering kan dessutom utan problem användas med gamla socklar. LED-ljuskällorna är inte bara mycket energieffektivare än vanliga glödlampor, utan även mer långlivade.
Flera tips för valet av rätt LED-ljuskälla för inomhuslampor:
Varmvita LED-ljuskällor skapar en behaglig atmosfär och kan med fördel användas överallt där stämningen ska vara lite mysigare. Varmvitt är den idealiska färgtemperaturen för vardagsrum, sovrum och andra områden i huset där man vill ha lugn och ro.
LED-ljuskällor med universalvit färgtemperatur är perfekta för att belysa skrivbordet. De sörjer för kraftfullt ljus som är idealiskt för koncentrerat arbete. Även i badrummet är universalvita ljuskällor ett bra val.
Generellt borde man kontrollera att ljuskällan har en färgåtergivning på minst Ra 80. Är färgåtergivningen lägre än så kommer färgerna inte till sin rätt, vilket kan vara störande vid matbordet eller när du väljer din outfit för dagen.
Speciellt i vardagsrummet och sovrummet samt vid matbordet skapar dimbar belysning en speciell atmosfär. Utöver vanliga dimbara LED-ljuskällor, som kan hittas i en extra kategori på lamp24.se (eftersom inte alla LED-ljuskällor är dimbara), är EasyDim-tekniken numera ett populärt val för hemmet. Här behövs ingen extern dimmer, i och med att tekniken integrerades i lampan. På så sätt dimras ljuset enkelt genom att trycka två gånger på en vanlig strömbrytare.
Inomhuslampor ska numera kunna mer än att bara tändas och släckas. De är en fast del av ett modernt smart hem. Detta är smart på flera sätt, eftersom man har oändliga möjligheter för individuell belysning och även möjligheten för att simulera att någon är hemma när man faktiskt är på semester.
Du kan snabbt komma igång med ett startpaket från en av de olika tillverkarna, bl.a. trendsättaren PHILIPS Hue eller de fantastiska alternativen från Osram Smart+ eller WiZ. Vill du ha belysning som inte är bunden till Wi-Fi, borde du ta en titt på iDual-ljussystemet. Har du redan ett smart hem, kan du enkelt integrera ZigBee kompatibla lampor i ditt system.
Allt som nu behövs för att kunna styra belysningen från mobilen är appen!
Till skillnad från utomhuslampor behöver du inte oroa dig för kapslingsklasser och liknande när du väljer en inomhuslampa. Detta, de otaliga designmöjligheterna och så klart nya, kompakta ljusteknologier som LED-belysning gör inomhuslampor till ett populärt objekt bland designerna. Designföretag som är över 100 år gamla, världskända designer och otaliga unga designtalanger: det är bara att välja och vraka bland en färgglad samling av kreativa lampor!
Låt dig inspireras av ...
markanta lampor av märket Artemide som man ofta hittar i förstklassiga hotellrum världen över.
nordiskt inspirerade lampor från Louis Poulsen eller Northern.
de världskända designlamporna av märket FLOS som man ibland ser i Hollywoodfilmer.
historiska formgivningar av märket TECNOLUMEN som introducerar Bauhaus-stilen i ditt hem.
kreativa lampor designade av Ingo Maurer som inte följer några regler.
Dessa och andra världskända märken hittar du på vår hemsida.
Har du flera frågor kring inomhuslampor? Kontakta vår rådgivning. Du kan ringa till eller använda kontaktformuläret.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.