Belysning för catering

Modern belysning för catering

Belysning för catering

I restaurangen samverkar god mat och modern gastronomisk design för att skapa en lyckad kväll. Ett professionellt belysningskoncept skapar en atmosfär som inbjuder till att dröja sig kvar och komma tillbaka. En sofistikerad blandning av direkt och indirekt belysning används för restaurangbelysningen.

Användningsområden

Restaurang & gästrum
Restaurang & gästrum

Flimmerfritt, behagligt ljus används i restaurangens gästavdelning för att skapa avskildhet i det offentliga rummet. Valda färgtemperaturer och ljusintensiteter skapar också en perfekt inramning till rätterna. Lamp24.se Professional rekommenderar färgåtergivningsvärden på minst Ra 90 och belysningsstyrkor på cirka 200 lux. Dessutom är belysningen i restaurangen - om den är dimbar - optimalt förberedd för förändrade scenarier som till exempel fester.

Belysning av byggnadens utsida
Belysning av byggnadens utsida

En attraktiv exteriörbelysning är en integrerad del av restaurangens belysningskoncept, eftersom det är det första en gäst lägger märke till. I regel är det också det yttre intrycket som avgör om en restaurang är värd ett besök. Bland annat ger väglampor också ökad säkerhet för gäster och personal.

Kommersiellt kök
Kommersiellt kök

Lamporna i köket utsätts för höga halter av hett fett, ångor och höga temperaturer. Våtrumslampor med kapslingsklass IP54 är därför ett minimum. För bekväm användning av belysningen rekommenderar vi lampor som kan kopplas och dimmas i grupper och en färgåtergivning på Ra ≥ 90 för perfekt matlagning.

Utomhusbelysning för terrass eller ölträdgård
Utomhusbelysning för terrass eller ölträdgård

Restaurangens exteriöra belysning återspeglar interiörens identitet. Enkla byggnadsfasader kan förbättras visuellt med designorienterad cateringbelysning. Vi rekommenderar också lampor av rostfritt stål, som tål extrema väderförhållanden och är korrosionsbeständiga och lätta att rengöra.

Bar och disk
Bar & disk

Särskilt i barer och caféer etableras och kommuniceras den första kontakten med gästen vid baren och disken. LED-listbelysning är ett exempel på belysning som är fängslande redan från början. Antingen på undersidan av bänkskivan, i en fördjupning i diskens nedre del eller bakom genomskinliga material som opalglas eller akrylglas.

Belysning på toaletten
Belysning på toaletten

Gästtoaletter är nödvändiga för cateringföretag som serverar alkoholhaltiga drycker, är större än 50 m² och/eller har mer än 50 sittplatser. Funktionell belysning i restaurangens toalettområde säkerställer också att gästerna är helt nöjda i detta område.

Våra rekommendationer

Rättsliga krav

Precis som för alla offentliga eller kommersiella platser gäller tydligt definierade regler även för belysning inom cateringbranschen för att säkerställa att gäster och anställda kan vistas där på ett säkert sätt. Bland annat är arbetsplatsföreskriften A 3.4 och -> DIN EN 12464-1 viktiga.

Dessa rekommenderas för belysning i restaurangen:

  • 100 lux: Korridorer
  • 200 lux: entré, matsal, toaletter
  • 300 lux: kassa och buffé

I pubar och barer är belysningsstyrkor under 100 lux en del av konceptet. Detta gör det tydligt att rätt belysning i restaurangbranschen inte kan beräknas med hjälp av formler, utan utformas som ett övergripande belysningskoncept som återspeglar restaurangens identitet.\ En allmän regel: ju högre rum, desto högre montering av armaturerna och desto kraftigare och fler ljuskällor.

Rättsliga krav
Tekniska aspekter

Tekniska aspekter på bra belysning

Restauranglampor ska helst ha en CRI > 90 för att få maten att se god ut. En mysig färgtemperatur på 1.200 - 2.700 Kelvin understryker den trivsamma atmosfären i cateringsektorn. En ljusbild med hög dynamik som leder ögat är särskilt tilltalande och behaglig för ögat. Ett exempel är en effektfullt upplyst bakvägg i en bar och en diskret sitt- och loungeyta.

Kontaktformulär

De uppgifter som lämnas via vårt kontaktformulär omfattas av Integritetspolicyn.