Modern restaurangbelysning
I en restaurang måste god mat och modern belysning gå hand i hand för att skapa den perfekta miljön för en lyckad kväll. Ett professionellt ljuskoncept skapar en atmosfär som inbjuder till att dröja sig kvar och komma tillbaka. En sofistikerad blandning av direkt och indirekt belysning används för restaurangbelysning.
Tillämpningsområden
Flimmerfritt, behagligt ljus används i restaurangens gästutrymmen för att skapa avskildhet i de allmänna utrymmena. Utvalda ljusfärger och ljusintensiteter skapar dessutom en perfekt scen för maträtterna. Lamp24 Professional rekommenderar färgåtergivningsvärden på minst Ra 90 och belysningsstyrkor på ca 200 lux. Dessutom är belysningen i restaurangen - om den är dimbar - optimalt förberedd för föränderliga scenarier som t.ex. fester.
Utomhusbelysningen spelar en viktig roll i restaurangens övergripande belysningsplan och är det första intrycket som gästerna får. Restaurangens exteriör sätter tonen och påverkar besökarnas beslut om de ska gå in eller inte. Rätt utomhusbelysning förhöjer inte bara estetiken inom hotell- och restaurangbranschen, utan bidrar också till säkerheten för både gäster och personal.
Belysning i restaurang- eller storkök utsätts ofta för höga nivåer av hett fett, ångor och heta temperaturer. Därför är lampor med en kapslingsklass på minst IP54 ett måste. Av praktiska skäl rekommenderar vi att du väljer lampor som är både gruppomkopplingsbara och dimbara. För optimal livsmedelsberedning rekommenderas ett färgåtergivningsindex på Ra ≥ 90.
Restaurangens utomhusbelysning återspeglar interiörens identitet. Enkla husfasader kan lyftas fram visuellt med designlampor. Vi rekommenderar utomhuslampor i rostfritt stål. Detta material står inte bara emot väder och vind utan är också lätt att underhålla och rengöra.
Särskilt i barer och kaféer sker den första kontakten med gästen vid baren och över disken. LED-lister är ett exempel på belysning som engagerar redan från början. Antingen placerad på undersidan av bänkskivan, i en fördjupning i den nedre delen av disken eller bakom transparenta material som opalglas eller akrylglas.
Gästtoaletter är nödvändiga för restauranger som serverar alkoholhaltiga drycker, är större än 50 m² och/eller har fler än 50 sittplatser. Funktionell belysning i restaurangens toalettutrymme säkerställer också att gästerna är helt nöjda med deras upplevelse.
Våra rekommendationer
Rättsliga krav
Som för alla offentliga eller kommersiellt använda platser gäller även för belysning inom cateringbranschen tydligt definierade föreskrifter så att gäster och anställda kan vistas där på ett säkert sätt. Viktiga föreskrifter är t.ex. arbetsplatsföreskrifterna A 3.4 och -> DIN EN 12464-1.
Dessa rekommenderar följande för belysning i restauranger:
100 lux: korridorer
200 lux: ingång, matsal, toaletter
300 lux: kassaområde och buffé
I pubar och barer är belysningsstyrkor under 100 lux en del av konceptet. Detta gör det tydligt att rätt belysning inom restaurangbranschen inte kan beräknas med hjälp av formler, utan måste utformas som ett övergripande belysningskoncept som återspeglar restaurangens identitet.
En allmän regel: Ju högre rum, desto högre montering av armaturerna och desto kraftigare och fler ljuskällor.
Tekniska aspekter av bra belysning
Restauranglampor ska helst ha en CRI > 90 för att maten ska se utsökt ut. En behaglig färgtemperatur på 1 200 - 2 700 Kelvin understryker den trivsamma atmosfären i restaurangbranschen. En mycket dynamisk ljusbild som styr blicken är särskilt tilltalande och behaglig för ögat. Ett exempel är en effektfullt belyst barbakvägg och en diskret sitt- och loungedel.