Ljusplanering för kontoret
Många medarbetare tillbringar cirka 8 timmar per dag på en kontorsarbetsplats. Bra belysning är en viktig faktor på jobbet: Det möjliggör att alla aktiviteter kan utföras och påverkar hälsan positivt. För företaget är belysningen också en representativ och ekonomisk faktor.
I mer än 20 år har företagskunder konsulterat belysningsplanerarna på Lampenwelt Professional för den perfekta kontorsbelysningen, där man tar hänsyn till alla individuella förutsättningar och önskemål.
Egenskaper hos modern kontorsbelysning
Human Centric Lighting
För kontorslampor används koncentrationshöjande ljus med ett högt innehåll av blått ljus för att motverka trötthet. Toppmoderna HCL-belysningssystem simulerar också den naturliga förändringen hos dagsljuset med sin ljusfärg. På så sätt stödjer de produktivitet och hälsa optimalt.
Uppgiftsrelaterad
Varje kontor har föränderliga arbetsaktiviteter och platser. Belysningen måste ta hänsyn till allt detta för att optimera kontorsvardagen. Till exempel ska skrivbordsbelysningen uppfylla andra kriterier än ljuset på en central mötesplats där man går igenom designarbeten.
Energi- och kostnadseffektivitet
En väsentlig faktor för varje företag är lönsamhet. Intelligent kontorsbelysning använder sig av effektiv LED-belysningsteknik. Dessutom reagerar den också på närvaron av medarbetare och intensiteten av det infallande dagsljuset med hjälp av närvaro- och skymningssensorer.
Armaturer för kontoret
Ljuskvalitet på kontoret
När vi planerar belysningen tar våra experter från Lamp24 Professional hänsyn till de exakta förhållandena på plats, för att bestämma den optimala kontorsbelysningen.
Med hänsyn till rummets beskaffenhet överväger vi till exempel:
Hur dagsljuset faller
Spridning av ljuset över väggar, tak och golv
Takhöjd, nischer, väggfärger
Rumszoner som behöver förstärkas av ljus
Förloppet av ljus och skugga i rummet
Hur ljus, färger och material påverkar atmosfären
Nationella faktorer, eftersom ljus också är en kulturell fråga
Rummets förhållanden skapar lösningar.
När det gäller valet av lampor inkluderar vi:
Ljusnivå och luminansfördelning
Begränsning av direkt bländning
Begränsning av reflekterad bländning på skärmar och annan arbetsutrustning
Tredimensionell synlighet genom lämplig skuggning
Undvikande av störande skuggor
Ljusfärg och färgåtergivning som är fri från flimmer
Valet av lampor ska uppfylla alla krav.
Människan i centrum
Forskningsstudien „Upplevd belysningskvalitet på kontoret” av Zumtobel och Fraunhofer-institutet visar vad som är viktigt för medarbetare i vardagen på kontoret. I vår ljusplanering har alltid medarbetarna en hög prioritet.
Standarderna rekommenderar en belysningsstyrka på cirka 500 lux. Studien visar dock att medarbetare föredrar belysningsstyrkor på 800 lux eller mer.
Studien visar dessutom att artificiellt ljus ofta används i mer än sex timmar per dag, inte bara på vinterdagar utan även på sommaren.
Individuellt dimbart och färgföränderligt artificiellt ljus ökar välbefinnandet och därmed produktiviteten och kreativiteten.
Direkt/indirekt ljus avlastar ögonen genom minskad ljusstyrkakontrast och ger de bästa ljusförhållandena - vilket är positivt för medarbetarna.
Typer av kontor
Kontor är inte bara kontor. Våra ljusplanerare sätter ihop olika lösningar för dina individuella utrymmen som du kan välja mellan. Vilka belysningssystem som används beror också alltid på lagbestämmelserna.
Golvyta 10 till 50 m²
För 1 till 2 personer
Vanligtvis en hög andel dagsljus
Konstgjord belysning används tillfälligt. Här rekommenderas lampor som placeras parallellt med fönstret, t.ex. hängande lampor.
Golvyta 50 till 300 m²
För upp till 25 personer
Vanligtvis endast fönsternära
zoner med naturligt ljus
De flexibla skrivbordsgrupperna är upplysta av portabla belysningssystem, som t.ex. kontorsgolvlampor. Dessutom används ofta rumsorienterad grundbelysning, t.ex. med LED-paneler.
Golvyta från 400 till 1 200 m²
För upp till 100 personer
Vanligtvis krävs en permanent konstgjord belysning
Förutom rumsrelaterad belysning som t.ex. LED-paneler eller rasterlampor behövs ett områdesrelaterat ljus i form av individuella rumslampor, t.ex. skrivbordslampor.
EU-kompatibel med DIN EN 12464-1
Föreskriften DIN EN 12464-1 ger exakt information om belysningsstyrka på arbetsplatsen eller belysning av arbetsplatser inomhus. Detta föreskriver en belysningsstyrka på minst 500 lux för en konventionell kontorsarbetsplats. När vi planerar vår belysning tar vi hänsyn till dessa och andra specifika krav. Här kan du läsa mer om optimal belysning på arbetsplatsen.
Zonindelning och ytterligare områden
Inte bara själva kontoret och dess olika ljuszoner, utan alla rum som hör till komplexet ska belysas på ett tilltalande och ändamålsenligt sätt. Våra ljusplanerare ägnar sig åt ditt lilla eller stora belysningsprojekt och använder sig av ett heltäckande zonindelningskoncept, för att avgöra vilka områden som har speciella belysningskrav som sträcker sig utöver själva arbetsplatsen.
Entréområde
I receptionen fokuserar belysningen på ett bra första intryck samt ett inbjudande och bländfritt ljus, men också optimala visuella förutsättningar för medarbetarna.
Korridor
Funktionella armaturer säkerställer optimala visuella förhållanden i korridorer. En riktad accentbelysning ger variation, till exempel när föremål ska framhävas estetiskt.
Konferensrum
Ett jämnt, starkt ljus har en representativ effekt och är avgörande för ett intensivt utbyte i mötesrummet. Om tillbehör som en projektor används är dimbar belysning obligatoriskt.
Cafeteria
Till skillnad från arbetsområdet rekommenderas en varmvit, behaglig belysning för cafeterian. Maten ser också mer tilltalande ut i detta ljus.
Perfekt ljusplanering enligt ekonomiska aspekter
Smarta solskyddsanordningar som rulljalusier och persienner reglerar dagsljusinfallet så att värmeuppbyggnaden minskar och bländning kan undvikas. Samtidigt riktas dock dagsljuset optimalt in i rummet.
Belysningen tänds beroende på närvaro med hjälp av intelligenta närvarodetektorer. Dessutom bestämmer skymningssensorer förekomsten av dagsljus. På så sätt kan ljuset dämpas eller slås på efter behov.
Lampornas funktion kontrolleras ständigt med hjälp av ett byggnadsövergripande BUS-system. Vid fel kan åtgärder vidtas utan dröjsmål. Det är också lämpligt att integrera säkerhetsbelysning.
Bildquelle: dguv