- Föregående
- 1
- 2
- 3
- ...
- 33
- Nästa
Extra rabatt: 10 % från 1099 kr eller 13 % från 1799 kr - på nästan allt
LED-inbyggnadsspotlighter reducerar belysningen till det väsentliga. En lysande spotlight i taket kan knappast kallas för design, men du kan göra den till design i dina rum.
Det finns en massa idéer hur LED-inbyggnadsspotlighter kan användas:
Hela rum kan belysas.
De kan anordnas i rad för att visa vägen.
Även de minsta vrår i rummet får äntligen lite ljus.
Lampor kan äntligen monteras i rum med lågt i tak och snedtak. Dessutom ser rummet inte mindre ut än det redan är.
Även imponerande ”ljusöar” kan skapas.
I motsats till halogenspotlighter är energisnåla lysdioder dessutom bra för både plånboken och miljön.
”Vad vill jag få ut av det här?”, är första frågan du borde ställa dig själv. Helst när du ändå ska bygga nytt eller renovera. Det är nämligen ganska komplicerat att montera inbyggnadslampor efter bygget är klart. Och så fort det blir komplicerat är det oftast inte så roligt längre.
Till en början ska du välja mellan två grundläggande mål som du har med din belysning:
vill du ha att hela rummet belyses
eller bara enstaka områden.
Grundbelysning förutsätter många LED-inbyggnadslampor, helst ett helt set eller flera. Områdesbelysning förutsätter bara några enstaka spotlighter.
De monteras i en eller flera rader i taket – och här menar vi bokstavligen talat i taket. Enstaka spotlighter är oftast fasta, dvs. de kan inte vridas eller svängas efter monteringen. Det behöver de heller inte, målet är ju trots allt omfattande belysning av rummet.
Helt utan klassiska taklampor.
Inbyggnadslamporna fungerar nämligen som många små taklampor.
På så sätt sparar du mycket plats. Speciellt när man har lågt i tak eller hela rummet är mindre blir LED-inbyggnadslampor snarare till en del av rummet och inte en extra lampa. Rummet ser därför större ut än det faktiskt är.
Eftersom flera lampor ändå sörjer för jämnare belysning än en enkel lampa i mitten av rummet, skapas med LED-inbyggnadslampor ett mycket jämnt ljuskoncept.
Har du behov för hjälp? Inga problem! Fråga bara vår kundtjänst. De har verkligen goda idéer och kan hjälpa dig med att välja lampor efter hur stort just ditt rum är. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.
De monteras där man vill skapa nya ”ljusöar” eller där ett specifikt objekt i rummet ska framhävas. Det kan vara allt från en vase till favoritfåtöljen.
Om du hör till de som gärna flyttar på ting som vasen eller fåtöljen, ska du satsa på en vrid- eller svängbar spotlight. Dessa kan nämligen även efter monteringen fortfarande riktas på millimetern.
Ännu mer flexibilitet får du med en kardansk spotlight. Det vill säga en spotlight som sitter i två ringar. En sådan kan nämligen även vridas mot taket för att skapa indirekt ljus. Sådana hittar du under takspotlighter. Att vrida en inbyggnadslampa mot taket är ändå ganska meningslöst.
Skillnaden ligger i ljustekniken och dess effekt.
Fördelen med LED-inbyggnadslampor är en energibesparing på 60 % jämfört med halogenlampor. Dessutom har lysdioder en livslängd på 50 000 timmar. Därmed är LED-inbyggnadsspotlighter nästan helt underhållsfria (alla som brukade klättra på en stege varannan månad för att byta ut tjugo halogenspotlighter i korridoren, vet vad vi pratar om, när vi säger att detta är en stor fördel).
För att du ska välja rätt LED-inbyggnadsspot och inte ångra dig sedan, har vi gjort en liten lista med ting som du ska tänka på:
Energiklassen: Med allt från A och uppåt sparar du pengar. Ju flera plus bakom A:et, desto bättre. Alla LED-inbyggnadsspotlighter är dock energisnåla.
Ljustemperaturen: Med halogenlamporna spelade det ingen större roll, eftersom de alltid var varmvita. Varmvitt (ca 3 000 kelvin) är ett bra val för vardagsrum, sovrum m.m. Även om det ibland kan verka jobbigt att alltid kontrollera ljustemperaturen för varje produkt kan det vara värt det. Det blir nämligen verkligen jobbigt om hela vardagsrummet lyser dagsljusvitt med blå nyanser.
Färgåtergivningen: Du borde i alla falla ha Ra > 80, annars återges färgerna onaturligt. Använder du LED-inbyggnadslampan istället för en hänglampa i matsalen lägger du snabbt märke till att du har valt en lampa med en färgåtergivning som är för dålig. All mat kommer bara att se lite tråkigare ut. Ju längre över hundra du kommer, desto bättre. Speciellt när du hade halogenlampor innan. De hade nämligen alltid en färgåtergivning på Ra 100.
I badrummet och köket kan lamporna eventuellt utsättas för fukt. Därför är det viktigt att lamporna uppfyller alla krav och är skyddade mot vatten.
Tänk alltså på IP-kapslingsklassen! I badrummet är denna avhängig av skyddsområdet. Oftast krävs åtminstone IP44, dvs. skydd mot vattenstänk. Området med duschen eller badkaret kräver ännu högre skydd. I kök räcker lampor med IP20 i rummet, bara direkt vid diskhon krävs en högre kapslingsklass. Här är det IP44 eller högre som gäller.
OBS: Det gäller andra regler för kök i restauranger eller simhallar. Fråga gärna vår kundtjänst om det där med kapslingsklasser.
Först och främst behöver du ett hål i taket. Dessutom måste du alltid borra för att montera en inbyggnadslampa, vilket förutsätter ett hålrum. Det innebär alltså att du ska ha ett sänkt tak. I detta tak borrar du ett hål. Här är det viktigt att du vet lampans diameter och inbyggnadsdjup. Dessa hittar du i produktdetaljerna på hemsidan. Sedan ska det läggas anslutningssladdar och lampan ska monteras i hålet.
Det som kanske låter enkelt kan vara ganska stressigt, när man aldrig har provat det här förr. Helt ärligt: Har du det? Det behöver du inte berätta för oss, men om du aldrig har gjort det här förr, rekommenderar vi att låta lampan monteras av en elektriker.
Din säkerhet är trots allt viktigast!
Hur ljust ska du ha det i rummet? Och hur många inbyggnadslampor har du tänkt dig att använda? Du ser: Antalet lumen beror helt på dina preferenser och vad du ska använda lampan till.
Här kan du få en idé om hur mycket ljus du har behov för: Föreställ dig hur många glödlampor (dvs. de vanliga och inte halogenlampor) du skulle ha använt för att belysa hela rummet eller bara ett område. Tre gånger 60 watt? Då behöver du ca 2 400 lumen i rummet. Fem gånger 40 watt? Då är 2 000 lumen en bra måttstock. Många LED-inbyggnadslampor har ca 400 lumen. Det motsvarar en 40 watts glödlampa.
Har du flera frågor? Prata gärna med vår rådgivning. Du får ett snabbare svar om du vet precis hur stort ditt rum är, det hjälper oss nämligen mycket. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.
Det beror helt och hållet på produkten. Några LED-inbyggnadsspotlighter har ett integrerat driftdon och behöver därför ingen extern transformator. Dessa kan direkt anslutas till 230 volts elnätet. Det finns också LED-inbyggnadslampor där du ska skaffa ett externt driftdon.
I produktdetaljerna kan du se vad som gäller för lampan som du valde.
Ett sänkt tak innebär alltid att rummet blir något mindre. Då tänker du kanske att det kan vara en god idé att inte sänka taket så mycket för att inte göra rummet mindre, men kom ihåg att det också innebär mindre plats till lampan. Även tunna lampor som inbyggnadsspotlighter behöver trots allt lite plats. Ibland sitter isoleringen bara några få centimeter in i väggen. Även här borde man välja inbyggnadslampor med ett lågt inbyggnadsdjup. 3 cm och mindre klassas som lågt inbyggnadsdjup. Information om detta hittar du i produktdetaljerna.
OBS: Även om lysdioderna inte blir varma (värmeutvecklingen är så liten, att man fortfarande kan ta på dem) ska de inte installeras direkt i isoleringen. Denna ackumulation av värme förkortar lysdiodernas livslängd drastiskt.
Flera frågor runt om LED-inbyggnadslampan? Fråga bara vår kundtjänst! Kontakta oss på telefon 08-44 685 068 eller via kontaktformuläret. Vi hjälper med alla dina belysningsprojekt. Det lovar vi!
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.
**Kartell vinterkampanj: upp till 15 % rabatt på utvalda Kartell-lampor. Gäller från 3.1. t.o.m. 26.1.2025 eller så långt lagret räcker. Ingen rabattkod behövs.