- Föregående
- 1
- 2
- 3
- ...
- 21
- Nästa
Extra rabatt: 10 % från 1099 kr eller 15 % från 2799 kr - på nästan allt
Taklampor ger god belysning. I alla rum. Därför är en bra taklampa även ett måste i badrummet. Var det allt? Nej. Utöver en badrumstaklampa består belysningskonceptet i badrummet av flera ljuskällor. Man klarar sig inte utan badrums- och spegelbelysning, när man ska stajla, sminka eller raka sig och sätta i kontaktlinserna.
Kort sagt: din egen säkerhet! Man brukar inte kalla badrummet för ett våtrum för ingenting: Fukt och elektricitet är en livsfarlig kombination.
Förmodligen är det ingen fara, men vi hoppas på att du tar vårt råd på största allvar och anlitar en elektriker som kan montera lampan. Det krävs både att du väljer en lampa som är skyddad mot fukt (se nedan) och att den ansluts korrekt för att du ska kunna använda belysningen i badrummet utan att du behöver oroa dig för din säkerhet.
Bra, att du ska anlita en elektriker som ska montera badrumstaklampan (och andra lampor i badrummet) åt dig. Han vet nämligen precis vilka säkerhetsföreskrifter som gäller enligt elinstallationsreglerna SS 436 40 00. Det finns faktiskt regler som sörjer för att du inte utsätts för fara i våtrummet.
Därför indelas badrummet också i områden. Badkaret eller duschen är område 0. Dessa står i området 1, eftersom detta område blir ganska vått när du plaskar runt i badkaret eller duschen. Sedan finns det områden 2 och 3. Även om det sist nämnda inte är tätt på badkaret eller duschen, blir lamporna i detta område fortfarande fuktiga. Imman sprids trots allt i hela rummet.
Varje område kräver att lampan har en speciell IP-kapslingsklass. Men det är inte det enda som är viktigt. Även spänningen spelar en stor roll och vissa spänningar är inte tillåtna i ett givet område.
Område 0: I duschar och badkar får du endast använda lampor med en spänning begränsad till 12 volt och minsta kapslingsklass IPX7.
Område 1: Detta är området runt badkaret eller duschen och begränsas på höjden till 2,25 m. Här är bara lampor med en spänning på upp till 12 volt tillåtna och de måsta vara skyddade mot spolande vatten, dvs. minst IPX5.
Område 2: Inom 60 cm runt område 1 får det endast användas lampor med IPX4 eller högre.
Dessutom får:
inga transformatorer användas i områden 0 och 1
uttag och strömbrytare inte placeras i områden 0, 1 och 2
Låter det avancerat? Kanske det. Men det värt det för det handlar om din säkerhet! Vill du prata lite mer om ämnet med en expert? Ring eller skriv till oss. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.
Sedan kan du dimra ljuset genom att trycka två gånger på den normala strömbrytaren. Har du kommit fram till rätt ljusstyrka kan du välja den på samma sätt. På så sätt kan du testa dig fram till det perfekta ljuset för att koppla av i badkaret. Det har aldrig varit lättare att glömma vardagen!
Förresten: EasyDim är en LED-ljusteknik. Det innebär att du får alla fördelar som denna ljusteknik för med sig:
Lång livslängd – du behöver aldrig igen byta ljuskällor.
100 % ljusstyrka direkt – det är väl ingen som orkar att vänta på ljuset när man har bråttom till jobbet på morgonen?
Spara energi – och pengar utan att kompromissa med ljuset.
Tvärtom: Fantastisk ljuskvalitet – både vad gäller ljustemperaturen, färgåtergivningen och homogent ljus.
Uppgradera dina armaturer på nolltid – har du redan en taklampa? Då kan du bara sätta i en LED-lampa.
Badrummet är inte precis ett rum där formgivarna kan experimentera speciellt mycket – det finns bara alldeles för många säkerhetsföreskrifter. Dessutom ska designlampor bli sedda och det blir de ju inte i badrummet. Men: Hos lamp24.se har vi ändå några designlampor för badrumstaket. Det finns några märken som även har som mål att skapa vackra badrumstaklampor. Northern har t.ex. lampan ”Over Me” med kapslingsklass IP44. Eller lampan ”EOS” i form av ett moln från Mantra.
En översikt över alla designtaklampor till badrummet hittar du här.
Faktiskt ett bra och mycket populärt alternativ! Spotlighter sörjer för ett mycket städat och stilrent utseende i badrummet. Med det rätta antalet och en jämn fördelningen av spotlighterna belyser de hela badrummet kraftfullt.
Det gäller förstås samma säkerhetsregler för inbyggnadsspotlighter som för alla andra lampor. Anlita en elektriker, så kan du vara säker på att allt går som det ska. Spotlighter förutsätter ett hål i taket och ett hålrum bakom. Det får du med ett nedsänkt tak som det ska borras ett hål i med samma storlek som spotlighten. Sedan ska det läggas anslutningssladdar och lampan ska monteras i hålet.
För mer information prata med vår kundtjänst. Ring oss på 08-44 685 068 eller använd kontaktformuläret. Vi hjälper med alla dina belysningsprojekt!
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.