- Föregående
- 1
- 2
- 3
- ...
- 13
- Nästa
Extra rabatt: 10 % från 1099 kr eller 15 % från 2799 kr - på nästan allt
Våra far- och morföräldrar kommer säkert ihåg utedasset i trädgården. Och ett extra tvättrum? Det har inte alltid varit standard. På senare tid har badrummet utvecklat sig till ett verkligt bostadsrum och ett regelrätt wellness-spa i många hushåll. Då vill man: släppa in stämningsfulla belysningskoncept på scenen.
En taklampa - för så kallad allmänbelysning - är alltid användbar. För en snabb dusch räcker den utmärkt. För extra belysning kan man tillföra badrumslampa vägg. För att inte skära sig när man rakar sig och för att kunna måla ögonfransarna ordentligt behövs särskilt ljus: en spegellampa är perfekt. Och om man vill ta ett avslappnande bad? Då passar det inte med stark belysning. För sådana stunder är lugn och ro och varmt lysande accenter perfekta. Eller också dimbara lampor.
Kort sagt:
Ska du sortera tvätt, duscha eller klä på dig? Tak-, vägg- eller inbyggnadslampor räcker mycket väl.
Ska du noppa ögonbrynen eller trimma skägget? Då passar spegellampan bra.
Vill du njuta av ditt privata wellness-spa? Då behöver du mjuk belysning - ordnas bra med dimmer.
Makeupen som såg så bra ut i badrummet, blir den för stark i dagsljus? Visar sig den perfekta rakningen inte vara så välgjord i dagsljus? Då är din spegelbelysning inte optimal. Spegelbelysning badrum ger det lilla extra för att få en funktionell och tillfredställande belysning.
Viktigt att tänka på:
Spegeln ska vara jämnt belyst.
Du ska bara se din spegelbild, inte bländas av något annat.
En lampa mitt över spegeln fungerar bra, två lampor på sidorna likaså.
Satinerat glas eller opalglas passar bra som material för lamporna.
Alternativt kan du använda en badrumslampa med bländskydd, med ljuset riktat mot spegeln.
Extra, svängbara spegellampor ger ännu mer flexibilitet.
Spegellampor kan monteras och användas på olika sätt: Många modeller kan bara klämmas eller fästas på spegeln, andra monteras enkelt med sugpropp och åter andra skruvas fast i väggen. Beroende på modell kan spegellampor tändas och släckas med väggströmbrytaren eller med en strömbrytare på lampan. Många spegellampor kan även styras med fjärrkontroll. Och om man inte har tillräckligt många eluttag finns det även spegellampor med inbyggt eluttag. Praktiskt, så att man kan koppla in hårtorken.
Om det ska vara indirekt belysning (ljuset avges nedåt eller uppåt och nedåt) bör den vara ungefär lika bred som spegeln. Men inte bredare. Då belyser den spegeln jämnt. Lampor som avger ljuset i rummet kan vara mindre. Naturligtvis beror valet också på önskad design och personlig smak.
Det beror på: vill du koppla av i ett skumbad eller sminka dig för arbetet på morgonen? För det senare rekommenderas universalvitt, neutralt ljus på 3 300 till 5 300 Kelvin. För tandborstning innan du går och lägger dig är det mer behagligt med varmvitt ljus under 3 300 Kelvin, som inte gör dig mer vaken än nödvändigt.
Viktigt att veta: watt beskriver lampans energiförbrukning, lumen ljusflödet. Det senare använder du för att jämföra lampors ljusstyrka. Hur stark din badrumsbelysning ska vara är till syvende och sist en smaksak. Tips för konkreta användningsområden får du från vår rådgivning - kontaktuppgifterna hittar du nedan.
Inget gör så mycket för din egen wellness-spa som rätt belysning. Och idag finns ett stort utbud av lampor med multicolour-funktion. PHILIPS-Hue-produkter låter dig välja mellan 16 miljoner färger. På så sätt kan du njuta av ditt bad i en ny färgatmosfär varje gång. Kö framför badrumsdörren kan vi lova dig. För säkert tycker de andra familjemedlemmarna också om färgat ljus i badrummet.
Badrummet är inte hemmahantverkarens plats. Orden fukt- och våtrum säger allt: här kommer det att plaska, spruta och imma. För installation av lampor gäller därför särskilda regler som elektrikern kan och följer.
Eftersom det normalt finns fukt i badrummet gäller särskilda säkerhetsföreskrifter för lampor. De finns under DIN VDE 0100 Del 701 och installationen ska utföras av en behörig elektriker. Ändå är det intressant att veta: enligt föreskrifterna indelas badrummet i skyddsområden, där lampor med olika skyddsklass måste användas.
Skyddsklassen beror exempelvis på hur långt från duschen lampan monteras. Direkt över dusch och kran är du på den säkra sidan med skyddsklass IP65. Med ökande avstånd till direkta fuktområden kan lampor med lägre skyddsklass användas. I många områden passar även lampor utan särskild skyddsklass. Det känner den behöriga elektrikern väl till.
Skulle du vilja ha ännu mer information på temat badrums- och spegellampor? I så fall kan du kontakta vårt expertteam som ser fram emot att svara på dina frågor. Ring oss på 08-44 685 068 eller kontakta oss via kontaktformuläret nedan.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.