- Föregående
- 1
- 2
- Nästa
Extra rabatt: 10 % från 1099 kr | 13 % från 1599 kr | 15 % från 2699 kr - på nästan allt
De ville ha: en bra färgåtergivning. För att inte säga: hundraprocentig färgåtergivning. Och du ville ha: utmärkt brightness. Men gör lampan så små som möjligt. Vilka alternativ hade du tidigare? Definitivt inte lika många som idag! Men det fanns ett alternativ: G9-lampan. För att vara mer exakt: halogenlampan G9**. Detta uppfyllde exakt dessa krav.
Och plötsligt hade du möjlighet att få in lampor med smalare design i ditt hem. Vi hade de små G9 stiftlamporna och behövde inte längre förlita oss enbart på de skrymmande traditionella glödlamporna.
Det var så det brukade vara. Och idag? Där har du LED! Lyckligtvis! Och naturligtvis också som en lampa med G9-sockel: G9 LED-lampa. Än idag används detta uttag ofta i nya lampor. För att inte tala om de omtyckta lamporna med G9-uttag som gör sitt jobb i våra fyra väggar. Naturligtvis vill de också vara utrustade med modern teknik - och kan vara det. Inga problem!
G9 avser i allmänhet en högspänningslampa utan reflektor. Det innebär att ljuset är undirektionellt och spotar praktiskt taget en gång runt om. Perfekt för det vackraste feelgood-ljuset - särskilt med en varmvit färgtemperatur**. Naturligtvis kan det hända att lampan inte riktar ljuset i en riktning, utan att lampskärmens form gör det. Så du bör vara uppmärksam här!
Men om du hörde G9 tidigare tänkte du oundvikligen på halogenlampor. Den var halogenlampans stjärna** när det gällde ljus i form av små glödlampor. Idag står G9 naturligtvis inte längre automatiskt för en halogenlampa. Precis som E27, E14, GU10 etc. är G9 i princip "bara" en typ av lampsockel. Och med ett avstånd på - ja, gissa vad, ja, exakt - 9 mm mellan de så kallade. stift (därav namnet stiftlampa!). Det inkluderar också villkoret att ingen reflektor installeras där. Det går dock inte att utläsa av beteckningen G9 vilken belysningsteknik som i slutändan döljer sig i lampan. Detta kan vara mycket olika. Halogen eller även energisparlampor eller LED. Som en så kallad G9 LED-lampa.
Och precis som den inbyggda belysningstekniken kan skilja sig åt, kan den faktiska längden på de enskilda produkterna också variera. Även för lysdioder med G9. Vissa är några millimeter längre, andra lite kortare. Men små är alla G9-lampor - åtminstone jämfört med "normala" glödlampor, halogenlampor eller LED-lampor i glödlampsform. Men om varje millimeter räknas i din nya eller gamla armatur, kan du enkelt hitta måtten på den enskilda lampan i produktinformationen.
Naturligtvis kan du också sätta in dem individuellt i en armatur - G9 LED. Till exempel i en vägglampa** eller i en enda takspotlight. Också mycket trevligt. Men: mycket oftare - och mycket hellre - visas G9-lampan tillsammans i en grupp. Till exempel med en multi-flame takspotlight. Flera stiftlampor ger perfekt rumsbelysning, vanligtvis med 200 - 400 lumen per lampa.
Både halogen och LED täcker denna ljusstyrka perfekt. Den riktigt tydliga skillnaden är dock: LED behöver färre watt än en halogenlampa för att uppnå exakt samma ljusstyrka. Betydligt mindre! Det betyder att: Elektricitet sparas, miljön och din plånbok blir mindre belastade. Vill du ha ett exempel? Självklart! Till exempel kan en LED-lampa på 3-4 watt lätt ge samma ljusstyrka som en halogenlampa på 33 watt. Vinnaren är klar. Och det är du - din plånbok och miljön. Så om G9 så använd LED!
Vårt tips: Letar du efter information om ljusstyrka? Då är det bara att titta på produktinformationen i butiken under "glödlampans ljusflöde".
Naturligtvis kan du också förlita dig på de stora varumärkena OSRAM och Philips för den moderna LED-versionen av de tidigare halogenstjärnorna. Hur exakt hittar du en sådan G9 LED från de två tillverkarna, frågar du? Åh, det är verkligen enkelt. Välj bara Filtertillverkare i kategorin LED-stiftlampor G9, klicka på OSRAM och/eller Philips och du kommer att få se exakt rätt stiftlampor.
Naturligtvis finns de små lamporna fortfarande tillgängliga i dag i dimbara versioner. I motsats till de tidigare G9-stjärnorna med halogenteknik - som alla kunde dimmas - är dagens LED-lampor med G9** något mer specialiserade. Detta innebär att de inte alla kan vara dimbara. Det varierar från LED-lampa till LED-lampa. Men ingen panik! Du kan enkelt ta reda på om en LED med G9-sockel kan dimmas eller inte. Genom att kontrollera produktinformationen för den relevanta produkten för att se om det står "dimbar - ja". Om det inte står så och du absolut vill ha en dimbar lampa - ja, då måste du tyvärr välja en annan produkt.
*Ja, sökandet efter rätt lampa kan ibland visa sig vara lite mer komplicerat än väntat. Men oroa dig inte! Det är därför du har oss. För att vara mer exakt: våra experter från den tekniska rådgivningstjänsten. Och de vet vad de talar om - även med G9 LED-lampor. _Här_ hittar du vårt kontaktformulär.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.