- Föregående
- 1
- 2
- Nästa
Extra rabatt: 10 % från 1099 kr eller 13 % från 1799 kr - på nästan allt
G9-ljuskällor har blivit en fast del av belysningen. Det beror inte så mycket på den inte så ovanliga stiftsockeln, utan G9-ljuskällans historia som ursprungligen uteslutande användes med halogenteknik.
Halogenljuset hade en utmärkt färgåtergivning och ljusstyrka. G9-ljuskällan klarade detta dessutom med de minsta måtten på marknaden. Därför användes G9-ljuskällan överallt, där man var tvungen till att ha en liten ljuskälla. Numera används de i taklampor och hänglampor i hemmet, men också i läkarmottagningar, utställningslokaler och kontor.
G9-ljuskällor är högvolts lampor utan reflektorer. Ljuset avges åt alla håll och är inte riktat (men det kan så klart riktas med hjälp av en lampskärm). Numera är inta alla G9-ljuskällor automatiskt halogenlampor längre, utan det enda kravet är att den har en sockel med ett avstånd på 9 mm mellan stiftarna (därför namnet) samt ingen reflektor. Självaste ljustekniken varierar från lampa till lampa.
Ursprungligen hade uteslutande högvolts halogenlampor en G9-sockel. Numera används G9-sockeln också med andra ljustekniker som energisparlampor och lysdioder. Halogenlampor är nämligen inte heller längre det bästa alternativet för ljuskällor. LED-ljuskällor är idag det populäraste valet bland alla belysningsteknologier (de är till och med populärare än energisparlampor).
G9-LED-ljuskällor …
är miljövänligare! De sparar ca 60 % energi jämfört med halogenlampor.
är nästen underhållsfria! De har en livslängd på upp till 50 000 timmar eller mer än 30 år om de används 4 timmar dagligen.
lyser direkt med 100 % ljusstyrka! En markant fördel jämfört med energisparlampor som ska värmas upp.
sparar pengar! De är lite dyrare att köpa, men har istället en bättre energieffektivitet och längre livslängd.
är individuellare! Olika ljustemperaturer är möjliga: varmvitt ljus för vardagsrummet, universalvitt ljus för köket och kontor samt dagsljus för källaren.
flimrar inte! Köp helst högkvalitativa märkesprodukter från t.ex. Osram eller Lampenwelt.com. Människor uppfattar flimrande ljus på olika sätt och vissa är speciellt känsliga för det.
En enkel G9-ljuskälla används sällan för att belysa ett helt rum. Oftast används flera, t.ex. i en takspotlight med flera lampor, som belysning av hela rummet. Sådana G9-ljuskällorna har oftast ett ljusflöde på 200–400 lumen. Både halogen- och LED-ljuskällor alstrar detta ljusflöde utan några större problem. Information om den totala ljusstyrkan hittar du i produktdetaljerna på hemsidan.
Tips: Lysdioder alstrar samma ljus som halogenlampor, men med betydligt mindre watt. Ett exempel: En LED-ljuskälla med 4 watt kan alstra lika mycket ljus som en halogenlampa med 33 watt. Det är alltså värt det att skifta till lysdioder!
Vill du hellre ha G9-LED-ljuskällor är det faktiskt inte något speciellt som du ska ta hänsyn till. Tänk bara på skillnaden mellan ljustemperaturerna som vi pratade om ovan. LED-ljuskällor används precis på samma sätt som vanliga halogenlampor. Även G9-sockeln är identisk. Det är bara ljustekniken som är en annan.
Ljuskällor som är kompatibla på detta sätt kallas också retrofits och de finns för nästan alla vanliga fattningar. Högvolts ljuskällor behöver ingen transformator, eftersom de fungerar med en vanlig 230 volts spänning. Du kan även välja en dimbar ljuskälla. I så fall är den tydligt markerad som en sådan. En överblick över alla dimbara LED-ljuskällor hittar du här.
Vår kundtjänst kan dessutom hjälpa dig med att hitta en kompatibel dimmer – och alla andra frågor om ljus och belysning. Du når oss på telefonnummer 08-44 685 068 eller via kontaktformuläret.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.