- Föregående
- 1
- 2
- 3
- 4
- Nästa
Extra rabatt: 11 % från 1199 kr eller 14 % från 1699 kr - på nästan allt
Rörelsevakter reglerar automatiskt belysningen i trädgården och huset. Det faktum att lampan inte längre behöver tändas manuellt innebär ökad bekvämlighet. Om du inte har en hand fri visar sig denna lyx vara extremt praktisk. Risken för skador minimeras också genom användning av rörelsevakter. Detta beror på att snubbelrisker upptäcks i god tid utomhus och att det inte finns någon anledning att leta efter strömbrytaren i mörkret inomhus.
Rörelsevakter bidrar också till inbrottsskydd. Om ljuset tänds för personer som oavsiktligt närmar sig huset, körs de ofta iväg och inbrottsförsöket uteblir.
Sist men inte minst är rörelsevakter skonsamma mot plånboken på lång sikt: eftersom de bara aktiverar ljuset när det faktiskt behövs är de kostnadsbesparande och miljövänliga på samma gång. Dagarna då man glömde att släcka lampan tillhör det förflutna, vilket avsevärt förlänger lampornas livslängd.
Rörelsevakter finns som separata tillbehör eller permanent installerade i armaturer. Detta bygger på olika tekniker, som också kan användas i kombination:
Passiva infraröda sensorer (PIR-sensorer)
Högfrekvens- eller radarsensorer
Ultraljudsgivare
Kamerasensorer
Skillnaden mellan rörelse- och närvarodetektorer ligger i sensorernas känslighet. Medan rörelsevakter reagerar på större rörelser som att gå, räcker det med de minsta rörelserna som att trycka ner dörrhandtaget eller skriva på tangentbordet för närvarodetektorer. Detta gör rörelsevakter lämpliga för utomhusområden för att ge ljus i mörkret och skrämma bort inbrottstjuvar. Inomhus används de ofta i korridorer och trapphus. Närvarodetektorer är å andra sidan avsedda för bostads- och arbetsutrymmen. Här ger de ljus åt de minsta rörelserna. Moderna rörelse- och närvarodetektorer utför automatiska ljusstyrkemätningar och stängs av automatiskt när dagsljuset är tillräckligt starkt.
Du hittar en tydlig infografik om användningsområdena för närvaro- och rörelsevakter i vår guide.
PIR-sensorer (passiva infraröda sensorer) sänder inte ut några signaler utan tar bara emot värmestrålning från omgivningen och fungerar därför passivt. De aktiveras av dynamiska värmekällor, t.ex. rörliga föremål. Det kan handla om såväl människor som djur och varma bilmotorer. PIR-sensorer reagerar dock inte på statiska värmekällor som t.ex. solljus. Det finns även modeller som inte aktiveras av smådjur. Detta förhindrar onödig strömförbrukning när katter eller igelkottar rusar förbi.
PIR-sensorer kräver direktkontakt med objektet för att på ett optimalt sätt kunna känna av temperaturskillnader. De får därför inte installeras dolda eller avskärmade. Sensorernas känslighet kan också försvagas vid kraftigt regn eller av tjocka kläder på vintern.
Rörelsevakter med PIR-sensorer används både i huset och i trädgården. De är det rätta valet när det gäller att detektera stora rörelser. De registrerar när en person går eller när en bil närmar sig. Det är viktigt att veta att rörelsevakter med PIR-sensorer känner av tvärgående rörelser bättre än frontala rörelser. Detta kan förklaras med att rörelsevakten delar in registreringsområdet i ett rutnät som består av enskilda områden. Du kan tänka dig ett sådant område som avståndet mellan dina utspärrade fingrar. Om en person närmar sig rörelsevakten rakt framifrån kan personen stanna kvar i ett område så att sensorn inte registrerar någon förändring. Om den passerar rörelsevakten i en vinkel korsar den flera synliga ytor och en förändring detekteras. Därför bör man vara uppmärksam på vinkeln vid monteringen. Dessutom måste rörelsevakter med PIR-sensorer installeras på ett sådant sätt att de inte är dolda. Detta beror på att direkt visuell kontakt med objektet är avgörande för perfekt funktionalitet.
Rörelsevakter med PIR-sensorer är den metod som är bäst lämpad för utomhusområden samt för korridorer, garage och trapphus. De är dock inte lämpliga för registrering av mindre rörelser, t.ex. vid stillasittande kontorsarbete. Så kallade närvarodetektorer är mer meningsfulla här. Dessa känner också av värmestrålning med hjälp av infraröda sensorer - men de reagerar mycket känsligare. Detta möjliggörs genom en mycket detaljerad, schackbrädesliknande uppdelning av synfältet. Närvarodetektorer kan detektera de minsta rörelser, t.ex. att skriva på ett tangentbord. De är därför främst lämpliga för kontor och bostäder.
Högfrekventa sensorer (HF-sensorer) sänder ut radarstrålar (elektromagnetiska vågor) och reagerar på deras reflektion - ekobilden. De arbetar därför aktivt. Om ett objekt rör sig ändras den frekvens med vilken de utsända vågorna reflekteras. Det är på detta sätt som sensorn registrerar en förändring. HF-givarna fungerar oberoende av temperaturen. De kan också installeras skyddade av väggar, glas eller trä. Detta beror på att de, till skillnad från infraröda sensorer, inte kräver direktkontakt med objektet och kan tränga igenom tunna väggar. Den höga känsligheten möjliggörs av att detekteringen sker horisontellt och vertikalt samtidigt.
Rörelsevakter med HF-sensorer lämpar sig mycket väl för vinklade källarrum och passager där infraröda sensorer når sina gränser. Närvarodetektorer med HF-sensorer används främst i bostadsutrymmen. De registrerar de finaste rörelserna - även när du sitter i en läsfåtölj eller på kontoret. De är också mycket praktiska för toaletter och tvättrum, eftersom de kan upptäcka rörelser även bakom dörrar.
HF-sensorer var länge inte lämpliga för utomhusbruk på grund av sin höga känslighet - det räckte med att ett löv passerade för att en signal skulle sändas ut. Tekniken har dock nu vidareutvecklats så att den kan skilja mänskliga rörelser från insekter, fallande löv och regn. Sådana intelligenta HF-sensorer (iHF) används nu allt oftare utomhus.
Rörelsevakter med ultraljudssensorer sänder och tar emot ljudvågor inom ett område som är ohörbart för människor. De tränger in i rummet ända in i det sista hörnet och kan detektera föremål även utan direkt visuell kontakt över hinder. De bör dock inte placeras bakom ett lock eller ovanför värmen, eftersom ljudvågorna överförs via luften. Till skillnad från HF-sensorer kan ultraljudssensorer inte heller tränga igenom tunna väggar.
Rörelsevakter med ultraljudssensorer är idealiska för långa korridorer och hallar. Som närvarodetektorer används de ofta på kontor eftersom de är predestinerade för stillasittande aktiviteter på grund av sin höga känslighet.
Rörelsevakter kan också styras via kamerasensorer. Om en förändring i bildinspelningen registreras kan lampan tändas via en signal och naturligtvis kan ett larm utlösas. Denna teknik används främst inom området säkerhetsteknik. För användning i öppna kontorslandskap eller konferensrum har STEINEL nu utvecklat kamerasensorer som kan känna igen och räkna personer - oavsett om de sitter eller står.
Rörelsevakter finns både som separata tillbehör och som permanent installerade i lampor. Om rörelsevakter kopplas till lampor måste man se till att endast använda ljuskällor som omedelbart avger fullt ljusflöde. Det är också viktigt att du håller dig till den maximala elektriska effekten (watt) för den lampa som är godkänd för rörelsevakten.
Den enklaste lösningen är att direkt köpa lampor med integrerade rörelsevakter för hem och trädgård. https://c_157Snygg bas och väglampor** med rörelsevakt finns för utomhusbruk, vilket gör det säkrare att gå genom trädgården på natten och skapar en vacker atmosfär på samma gång. Sådana utomhuslampor finns redan idag i nätverk: om en lampa känner av rörelse via sin rörelsevakt skickar den en signal till de nätverksanslutna ljuskällorna. Detta aktiverar automatiskt alla lampor samtidigt och lyser upp trädgårdsgången.
Eftersom rörelsevakter nu huvudsakligen finns permanent installerade i armaturer behöver de i de flesta fall inte installeras i det befintliga elsystemet. Om du ändå väljer en separat rörelsevakt kan du installera den själv utan större ansträngning. Innan du ansluter rörelsevakten måste du vara helt säker på att du har följt de vanliga, strikta säkerhetsregler som gäller för arbete på elektroniska system.
Följande preliminära övervägande är också viktigt: Ska ljuskällan i framtiden endast styras via rörelsevakten eller ska den också kunna styras via en strömbrytare? Om du vill ha båda alternativen i kombination ska du välja en så kallad selector switch. Detta gör det möjligt att tända eller släcka ljuset permanent och att växla till rörelsevakt. Du kan också ställa in rörelsevakten så att den är aktiv på natten och lampan så att den styrs med strömbrytare under dagen.
Du måste också klargöra om du vill installera rörelsevakten i en ytmonterad eller infälld version. Med den infällda versionen kan du använda kopplingsdosan för den relevanta ljuskällan. För att göra detta, ta bort ljusströmbrytaren och anslut rörelsevakten. På marknaden finns rörelsevakter med tretrådsteknik eller tvåtrådsteknik som har två eller tre anslutningsplintar. Tvåtrådsteknik kräver inte en neutral ledare.
I nästa steg ställer du in avståndet till objektet som närmar sig (registreringsområde**) och hur länge lampan ska vara tänd när en rörelse detekteras (tändningstid**). Du kan också använda skymningssensorn för att ange den omgivande ljusstyrkan vid vilken din lampa ska aktiveras. Nu behöver du bara skruva fast rörelsevakten i kopplingsdosan - så är du klar.
För övrigt är det inte nödvändigt att installera en separat rörelsevakt för varje ljuskälla. Du kan enkelt ansluta flera ljuskällor till en rörelsevakt. Av säkerhetsskäl måste du dock se till att rörelsevaktens anslutna belastning inte överskrids.
Lampor med permanent installerade rörelsevakter finns nu också tillgängliga batteridrivna. För att installera lampan sätter du bara i batterierna och placerar lampan i önskad position. I denna kombination passar energibesparande LED-lampor bäst så att batterierna räcker så länge som möjligt.
I utomhusområden och badrum, se till att rörelsevakten har en tillräcklig kapslingsklass. Detta är det enda sättet att säkerställa ett tillräckligt skydd mot inträngande vatten och främmande föremål. Enheter med kapslingsklass IP54\ eller högre är lämpliga för utomhusbruk på husväggen eller under taket. Detta skyddar dem mot damm och stänkvatten. Med kapslingsklass IP66 är rörelsevakten t.ex. dammtät och skyddad mot vattenstrålar. Detta rekommenderas om det inte finns något skydd i form av vägg eller tak.
För badrummet räcker det med kapslingsklass IP44 i taket, vilket skyddar apparaten mot vattenstänk och främmande föremål som är större än en millimeter. Nära badkaret är det dock bättre att ha kapslingsklass IP65. För bostadsutrymmen där man inte kan förvänta sig fukt räcker det med rörelsevakter i kapslingsklass IP40 för att skydda enheterna mot fasta främmande föremål som är större än en millimeter, men inte mot vatten.
I utomhusområden rekommenderas en installationshöjd på 2 meter eller mer för rörelsevakter. Ett skäl till detta är att rörelsevakten bör installeras utom räckhåll för obehöriga - särskilt inbrottstjuvar. För det andra, ju högre du monterar rörelsevakten, desto större blir det område som täcks. Om den installeras för lågt täcks endast en relativt liten yta. Du bör därför fatta ett individuellt beslut för ditt projekt. Samtidigt måste tillverkarens rekommendationer beträffande monteringshöjd följas.
Rörelsevakter finns tillgängliga med en registreringsvinkel på 90° till 360°**. Om t.ex. ett helt rum ska täckas in bör du välja takmontering, eftersom ett registreringsområde på 360° kan täckas in här. Vid installation på väggen räcker det med en registreringsvinkel på 180°. Sådana rörelsevakter används bäst för att lysa upp en korridor eller för att säkra utomhusområdet runt huset. Däremot är 90°-vinklar helt tillräckliga för att vid behov belysa husets entré. En rörelsevakt med en registreringsvinkel på 240° kan monteras i ett hörn av huset för att skydda två ytterväggar samtidigt.
Om du ännu inte är säker på tillämpningen kan du också köpa en rörelsevakt med stor registreringsvinkel och sedan justera den senare med hjälp av jalusier för det område som används.
Om du av säkerhetsskäl installerar rörelsevakten på ytterväggen bör du se till att även området direkt under den detekteras. Ett s.k. krypsensor kan användas för att förhindra att registreringsområdet kringgås. Antingen används en speciell lins eller en andra sensor för detta ändamål.
För att förhindra att din rörelse- eller närvarodetektor aktiveras i dagsljus rekommenderar vi att du kombinerar den med en ljussensor. Här ställer du in den skymningsgrad vid vilken rörelsevakten utomhus eller närvarodetektorn inomhus ska aktivera ljuskällan. Detta förhindrar att lampan tänds när ljusstyrkan är tillräcklig. Med en skymningssensor kan du också spara energi och kostnader och därmed skona både miljön och din plånbok. Moderna rörelsevakter har sådana skymningssensorer integrerade som standard. Förresten: STEINEL säljer skymningsströmbrytare under namnet Nightmatic.
En fördel med rörelsevakter är att de sparar energi. Eftersom lampan bara tänds när den verkligen behövs kan man här spara in på elkostnaderna. LEDs](https://c_360) är också miljövänliga och kostnadsbesparande, vilket gör denna belysningsteknik till det självklara valet för kombination med rörelsevakter. Lysdioderna når också 100 procent ljusstyrka så snart de slås på och påverkas inte av att de ofta slås på och av. De är därför perfekta för rörelsevakter.
Eftersom utvecklingen alltmer går i riktning mot smart home finns det nu också rörelsevakter som kan integreras i denna teknik. Meddelanden om aktiviteter kan hämtas direkt via en app med smarttelefonen. Den kan också användas för att ställa in och kontrollera funktioner och känsligheter. Tidsstyrning är också möjlig utan problem. Rörelsevakter som är anslutna till ett nätverk via hemautomationssystemet kan också anslutas till dimmers, till exempel så att endast dimmad belysning aktiveras vid läggdags.
STEINEL betraktas som en pionjär inom området rörelsevakter. Men även andra märkesleverantörer har numera högkvalitativa närvaro- och rörelsevakter i sitt sortiment. Följande översikt visar ett urval av leverantörer av rörelse- och närvarodetektorer för den tyska marknaden:
*Har ni några ytterligare frågor? Tveka då inte att kontakta vår kundtjänst, som ger dig sakkunnig och vänlig rådgivning om ditt personliga belysningsprojekt. _Här_ hittar du vårt kontaktformulär.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.
**Kartell vinterkampanj: upp till 15 % rabatt på utvalda Kartell-lampor. Gäller från 3.1. t.o.m. 26.1.2025 eller så långt lagret räcker. Ingen rabattkod behövs.