Solcellslampor med rörelsedetektor – dubbelt praktiska, helt enkelt vackra
Solcellslampor i sig är en praktisk och häftig grej för vackert belysta höjdpunkter i trädgården som också är miljövänlig. Men även trädgårdsstigar, infarten eller ytterdörren kan belysas säkert. Soldrivna lampor finns givetvis inte bara som dekorationslampor, utan även som t.ex. vägg- eller väglampa. Solcellslampor är både dekorativa och praktiska.
Vad får man så när en lampa som redan är extremt praktisk, häftig och miljövänlig kombineras med en rörelsedetektor? Svaret är enkelt: en oslagbar kombination. Framför allt längs stigar m.m. i trädgården. Ljuset tänds nämligen verkligen bara när du har behov för det – varken för tidigt eller för sent. På så sätt sparar man energi och ljuskällan håller längre.
Hur borde en solcellslampa med rörelsedetektor installeras?
Självklart kan du inte montera en väglykta på väggen och en vägglampa längs stigen. Det är vi eniga om. Bortsett från det kan solcellslampan monteras där du har behov för den. Sedan borde du också tänka på att lampan får tillräckligt solljus. Ingen sol betyder ingen energi för din solcellslampa och utan energi lyser lampan inte. Sådan är det bara. Får lampan inte sol nog, måste du fumla efter nyckelhålet i mörkret. Det bästa är, om solpanelen vänder söderut. Då får din solcellslampa så mycket solljus som möjligt.
Vårt tips: Platsen, där du ska ha din solcellslampa, får helt enkelt inte nog sol? Det gör inget! Välj en solcellslampan där solpanelen inte är integrerad i lampan, utan ansluts med en sladd. Då kan du placera lampan där du vill och montera solpanelen runt hörnet där det finns dagsljus.
OBS: tänk på att välja en solcellslampa med rätt kapslingsklass! Du hittar lampans kapslingsklass i produktdetaljerna. Var du än slutar med att placera din solcellslampa i trädgården, på infarten eller fasaden: den utsätts alltid för olika väderlek – på några ställen mer än andra. I vår tabell hittar du en överblick över skyddet de olika kapslingsklasser ger:
Vilka rörelsedetektorer finns det och hur ställer jag in dessa?
En sak i förväg: det finns faktiskt olika rörelsedetektorer, även om alla har som mål att göra livet lättare för dig genom att tända och släcka ljuset automatiskt. Termen rörelsedetektor omfattar alla olika teknologier som används. Den mest kända sorten rörelsedetektor – också för trädgården och tomten och därmed solcellslampor – är den med infraröd teknik (ibland kallat PIR-sensor, ”passive infrared sensor”). Med hjälp av en pyroelektrisk sensor reagerar en rörelsedetektor på en ändring i värmestrålning inom avkänningsområdet
och just detta avkänningsområde kan variera från lampa till lampa. Titta bara i produktbeskrivningen vad som står där om avkänningsområdet och avkänningsvinkeln för att hitta lampan som är bäst för din trädgård. För en stig räcker t.ex. en avkänningsvinkel på 120 grader. 120 räcker inte? Inget problem. Det finns nämligen också sådana med en 360 graders vinkel. En sådan rörelsedetektor kan oftast individualiseras med hjälp av bländskydd.
Finns solcellslampor med rörelsedetektor även med modern LED-teknik?
Självklart finns de. Lysdioder är inte bara ljusteknikens framtid utan här för att stanna. Vad får man så när man kombinerar modern LED-teknik med miljövänlig solarteknik och en extremt praktisk rörelsedetektor? En oslagbar kombination i varje lampa för din trädgård! Ska vi räkna upp fördelarna igen? Fördelarna är dessa:
Moderna lysdioder …
spara 90 % el jämfört med vanliga glödlampor och 60 % jämfört med halogenlampor
tänds direkt med 100 % ljusstyrka
ljuskvaliteten är mycket god vad gäller färgåtergivningen och ljusfärgen
de är mycket kompakta och möjliggör smala formgivningar
Finns det solcellslampor med rörelsedetektor i rostfritt stål?
Högkvalitativ plast, aluminium, glas och även rostfritt stål. Solcellslampor med rörelsedetektor finns i olika material. Ett av dessa är faktiskt rostfritt stål. Varför så röstfritt stål? Svaret är enkelt: Rostfritt stål har speciellt utomhus länge varit en klassiker. Anledningarna är många:
Rostfritt stål ser alltid bra ut. Alltid och överallt.
Rostfritt stål är stabilt.
Även mot rost är rostfritt stål bara utmärkt.
Rostfritt stål är temperaturbeständigt.
Rostfritt stål är lätt att sköta.
Hur länge håller batteriet?
Det finns inget enhetligt svar på det. Batteritiden varierar från modell till modell. Hur länge en solcellslampa lyser beror inte bara på vilken sorts lampa det är fråga om, utan även dess kvalitet. För att vara exakt: batteriets kvalitet och ljuskällan som belyser din trädgård på kvällen. Sedan har solenergin också något med det att göra. Lystiden kan variera mellan 5 och 20 timmar. De flesta solcellslampor lyser utan problem mellan 8 och 10 timmar.
Finns det solcellslampor med rörelsedetektor och markspett?
Belysning inte bara när du har behov för det, utan även var du har behov för det. Om denna plats förändras då och då är det heller inte något problem, tack vare solcellslampor med rörelsedetektor – och markspett. Ja, de finns på riktigt och de är verkligen praktiska. De …
använder solenergi för att belysa vägen till huset på kvällen.
Men bara när du faktiskt är på väg dit – och verkligen bara då. Annars förblir ljuset släckt. På så sätt sparar man energi och ljuskällan håller längre.
Tack vare markspettet kan lampan utan problem och alltid placeras någon annanstans. Precis var du har lust till. Du behöver varken kontrollera fundamentet eller montera eller lägga sladdar.
Visste du att …? När du väljer en lampa med rörelsedetektor borde du satsa på lysdioder. LED-lampor tänds nämligen direkt till 100 % ljusstyrka. Detta kan kanske också glöd- eller halogenlampor, men de är ändå inte ett alternativ. Vad med energisparlampor? Inte heller någon god idé! Dessa tar nämligen lite tid att tändas till full ljusstyrka. Och ingen har behov för en rörelsedetektor som ger tillräckligt ljus när det inte längre är någon där som har behov för det.
Har du flera frågor om solcellslampor med rörelsedetektor? Använd vårt kontaktformulär och skriv till oss. Har du frågor som du hellre vill prata om med en av våra experter, ring till 08-44 685 068.