Extra rabatt: 10 % från 1099 kr | 13 % från 1799 kr | 16 % från 2799 kr - på nästan allt
Belysning i hela omgivningen precis som ljuset från en taklampa är ganska meningslös utomhus (utöver på terrassen kanske). I hemmet reflekteras ljuset nämligen av taket och väggarna, men du har ju inte något av det utomhus. Direkt ljus är därför det enda alternativet utomhus för att få ljus, där du har behov för det. Till exempel vid garaget. En god möjlighet till detta är LED-utomhusspotlighter.
Av en elektriker! I alla fall när sladdar behöver dras för att kunna ansluta lampan. Elektrikern tar då en titt på monteringsanvisningen som följer med lampan, så att hela installationen föregår korrekt och säkert och du bara kan luta dig tillbaka och njuta av belysningen.
En markspettslampa är mycket enklare att installera och har oftast en kontakt eller är soldriven, så att du klarar dig helt utan sladdar. Köper du en sådan lampan kan du bara placera den, sätta i kontakten, om den har en sådan, och testa dig fram så mycket du vill. Markspettslampor är trots allt gjorda för att vara flexibla i användningen. Bara marken är tillräckligt mjuk för att få markspettet in i jorden kan blomsterrabatten, den strukturerade fasaden eller nya trädgårdstomten belysas.
Har lampan en stickkontakt, kan du t.ex. ansluta den till en väglampa som är utrustad med extra eluttag. Då slipper du för att lägga en förlängningssladd till närmaste eluttaget som i värsta fall är i vardagsrummet.
Tänk bara på att lägga kablarna så att ingen kan snubbla över dem eller kör på dem med bilen.
Det beror på produkten och har faktiskt inte något med ljusstyrkan att göra (och det var väl det du ville veta, eller hur?). Anledningen till att ett högt wattal inte automatiskt innebär en högre ljusstyrka är enkel: lysdiodernas ljusutbyte är olika. Vissa högkvalitativa LED-utomhusspotlighter har t.ex. en effekt på 48 watt och ett ljusflöde på mer än 4 000 lumen. Andra LED-utomhusspotlighter har en högre effekt, men ett mindre ljusutbyte. Lysdiodernas kvalitet är den avgörande faktorn.
Lysdioder är dock alltid bättre än halogenlampor: En halogenlampa med 48 watt har ett ljusflöde på 700 lumen. LED-lampans ljusutbyte är i detta exempel alltså ca sex gånger större, vilket innebär att du sparar sex gånger så mycket.
En LED-utomhusspotlight med ett ljusflöde på 2 000 lumen har alltså en effekt på ca 20 watt, beroende på modellen och lysdiodernas kvalitet.
Om du vill veta hur ljusstark en LED-utomhusspotlight är, titta under ”ljusflöde (i lumen)” i produktbeskrivningen för LED-lampan på hemsidan.
De flesta LED-utomhusspotlighterna för montering på väggen (alltså sådana som ska belysa infarten m.m.) har kapslingsklass IP44. Detta innebär att lampan är skyddad mot vattenstänk och inträngande föremål som är mindre 1 mm.
Kapslingsklassen måste dock alltid väljas beroende på användningsområdet. Spotlighter i närheten av en damm måste t.ex. alltid ha IP67 (vattentät). Kommer lampan konstant i kontakt med vatten ska den till och med ha IP68.
I och med att du ändå ska ha en elektriker på besök för att montera lampan, kan denna berätta för dig om din produkt eller lämplig eller ej.
Vill veta det innan du köper din lampa, kan du bara fråga vår kundtjänst. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.
Det beror på var du ska använda den. Det gör en stor skillnad om du vill belysa ett enkelt träd eller en liten blomsterrabatt i trädgården, infarten eller carporten till ditt hus på landet eller företagets parkeringsplats (där behöver du definitivt mer än en lampa).
Det finns lika många alternativ för ljusstyrkan som det finns produkter. Det finns allt från en liten LED-spotlight på 12 lumen till dina rabatter till en effektiv spotlight på 4 000 lumen.
Vanliga infarter är platsen där utomhusspotlighter används oftast och borde belysas med 700 till 1 600 lumen. Det får du t.ex. med en högkvalitativ LED-utomhusspotlight ur XLED serien från Steinel.
Moderna utomhusspotlighter använder lysdioder. Lysdioder klarar numera lätt lika kraftfull belysning som halogenlampor. Dessutom möjliggör lysdioder individuell belysning, precis som i ett smart hem (förutsätt att smarta ljuskällor används). Halogenlampor kan bara inte mäta sig med det.
Med lysdioder får du följande fördelar:
miljövänligare belysning tack vare högt ljusutbyte
lampor som inte behöver underhållas tack vare lång livslängd
möjligheten att använda en rörelsesensor, eftersom lampan tänds direkt till 100 % ljusstyrka
en lampa som kan användas i områden med många förbipasserande och vid automatiska smarta belysningsrutiner, eftersom den klarar många tändcykler
En markspettspotlight som inte belyser företagets namn i mörkret konstant eller bara ibland ljussätter blomsterrabatten har inte riktigt någon funktion. Sådana områden ska belysas konstant. De flesta markspettspotlighterna lyser konstant. Samma gäller för LED-utomhusspotlighter utan rörelsesensorer.
Använder man dock en lampa med en fast integrerad rörelsesensor för att belysa t.ex. infarten, är denna lampa avsedd för att vara så energieffektiv som möjligt och tänder därför ljuset (bara) vid behov.
Det är trots allt ingen som har behov för att garaget ska belysas konstant. I alla fall inte, när din häftiga sportbil inte står parkerad utanför det.
Vårt tips: Bestäm dig, om du har mest behov för en lampa som lyser konstant eller en som tänds automatiskt med hjälp av en rörelsesensor.
En LED-utomhusspotlight måste kunna klara av mycket, eftersom den utsätts för alla sorters väder året om. För en LED-utomhusspotlight gäller detsamma som för alla utomhuslampor: rostfritt stål är generellt mycket robust. Detta gäller även plast av hög kvalitet och andra metaller. Med märken som Osram, Brennenstuhl och STEINEL får du den bästa kvaliteten, oavsett vilket material du väljer.
Ska LED-utomhusspotlighten belysa infarten till garaget är en egenskap ett måste: lampan ska kunna belysa infarten säkert. Huvudsyftet med lampan är trots allt säkerheten. Samma gäller för LED-utomhusspotlighter som ska monteras i andra områden som t.ex. bredvid ytterdörren. Det viktigaste med din nya lampa är att den ska uppfylla sitt syfte. Gör den det, kan du välja till några extra funktioner:
Att ändra ljusets färg med hjälp av en fjärrkontroll: möjligt utan WiFi med produkter från t.ex. iDual
Att programmera ljusrutiner och simulera närvaro: möjligt med smart belysning för utomhusbruk, t.ex. från PHILIPS Hue
Att veta vad som sker vid ytterdörren: möjligt med kameralampor från Lutec eller CAM light från STEINEL – inklusive porttelefon
Har du flera frågor eller behov för hjälp angående LED-utomhusspotlighter, olika kapslingsklasser, material och smarta funktioner? Ring till vår kundtjänst på telefonnummer 08-44 685 068 eller använd kontaktformuläret.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.