- Föregående
- 1
- 2
- 3
- Nästa
Extra rabatt: 11 % från 1199 kr eller 14 % från 1699 kr - på nästan allt
Du går in i trädgården - lampan tänds. Du kör upp på uppfarten - lamporna tänds. Tycker du att dina väglampor egentligen är väldigt genomtänkta? Det stämmer, och det är också mycket enkelt att förverkliga: välj helt enkelt en modell med rörelsevakt. Detta skyddar dig inte bara mot olycksrisker. Även inbrottstjuvar som förföljer dig i mörkret är lättare att få på flykt om de blir överraskade av ljuset. För övrigt ger en rörelsevakt helt enkelt mycket mer komfort i vardagen. Och du kan spara din plånbok och miljön på samma gång om lampan inte är tänd hela tiden.
Det är helt upp till dig om du vill installera dina väglampor fasta eller flexibla. Frostsäkra fundament** eller liknande fasta ytor är lämpliga för permanent installation. Men du gillar det flexibelt? Då bör du välja en modell med jordspett som kan flyttas runt i den lösa jorden som du vill. Om armaturen är strömförsörjd bestäms radien av kabeln. Med Solar är du helt oberoende.
**Tips: ** Har du bestämt dig för en fast armatur med nätspänning? Då behöver du en specialist för att installera den. Även om du kan hjälpa till att gräva ner kablarna under jord, bör du överlåta anslutningarna till elektrikern.
Väglampor är i regel mellan 60 och 150 cm höga. Detta är helt oberoende av om de har en rörelsevakt eller inte. Tips: Ju högre upp ljuspunkterna - dvs. lamporna - sitter, desto större blir det område som belyses. Omvänt innebär detta också att ju högre armaturerna är, desto färre armaturer behövs totalt för att belysa vägen väl. De kan då placeras på ett större avstånd.
Det säkerställer att lampan tänds först när det är mörkt eller redan tillräckligt skymt. För ingen behöver en väglampa som lyser som solen. Detta är inte bara onödigt, utan också ett rent slöseri med energi. En skymningssensor registrerar hur ljust det är. Om ljusintensiteten sjunker under en viss ljusintensitet reagerar rörelsevakten och väglampan tänds. Så det är definitivt mycket logiskt.
Tips: Även om din väglampa inte har en rörelsevakt är det bra att använda en skymningssensor. Tack vare den behöver du inte slå på trädgårdsbelysningen manuellt på kvällen. Ett stort plus när det gäller komfort.
Bekvämt nog finns det också väglampor som kan växla från drift i rörelsevakt-läge till kontinuerlig drift. Det finns trots allt många olika situationer där du kanske vill ha permanent ljusstyrka i din trädgård för en gångs skull. Till exempel vid en trädgårdsfest - en riktigt stämningsfull mottagning för dina gäster.
Om det är en solcellsdriven väglampa har den också ett uppladdningsbart batteri. Solens energi måste ju trots allt lagras någonstans för natten. Tips: Solcellsdrivna lampor ska alltid placeras så att de får tillräckligt med solljus. Det är det enda sättet du kan räkna med full ljusstyrka på natten.
De sparar båda elektricitet. Och de skyddar båda miljön. Vi talar om LED-lampor och rörelsevakter. Och det är därför de passar så bra ihop. Väglampor med rörelsevakt bör därför alltid drivas med LED-lampor om du har möjlighet att välja. Eftersom det också finns LED-väglampor med permanent installerad LED-teknik, behöver du inte fatta ett positivt beslut i det här fallet.
Ytterligare fördelar med LED-lampor:
Gott att veta: Om du trots allt leker med tanken att byta till energisparlampor säger vi: Gör det inte. Detta beror på att de behöver en viss tid för att nå full ljusstyrka. Du förväntar dig dock full ljusstyrka från din väglampa omedelbart när rörelsevakten "slår larm". Vi talar trots allt om säkert upplysta vägar här. God synlighet kan inte skjutas upp till ett senare tillfälle.
En registreringsvinkel på 120 grader är tillräcklig för en bana. Det finns dock även modeller som täcker mer. Du kan också nedgradera från 360 grader med bländaröppningar efter behov. Tips: Om registreringsvinkeln är för bred kan rörelsevakten aktiveras från grannfastigheten. Det är det förstås ingen som vill. Men den bör inte heller vara för liten - om du tänker på burglars, till exempel. De bör trots allt avskräckas i god tid med mycket ljus.
Vatten och el är inte kompatibla. Du bör därför inte lämna dina väglampor oskyddade utomhus i väder och vind. För att skydda mot fukt och främmande föremål är utomhuslampor vanligtvis utrustade med en så kallad kapslingsklass. Den första siffran anger skydd mot smuts, den andra mot fukt. För väglampor rekommenderas minst kapslingsklass IP44. De är därför immuna mot främmande kroppar som är större än en millimeter och mot vattenstänk.
Är en armatur som bara ger ljus inte tillräckligt för dig? Är du ett fan av extrafunktioner? Då kanske du särskilt gillar väglampor med extra uttag. Lamporna är fast installerade och anslutna till elnätet. Du kan därför dra ström från dina uttag hur mycket du vill. Ladda mobiltelefonen, koppla in gräsklipparen, koppla in ljusslingorna - inga problem. Tiden då man svor över bristen på strömkällor i trädgården är förbi.
Det kan man säga. Men materialet är inte bara övertygande på grund av sin robusthet. Det ser också bra ut och är särskilt enkelt att rengöra. Rostfritt stål är också okänsligt för korrosion. För att inte tala om att den också är extremt stabil och temperaturtålig. Så absolut övertygande längs hela linjen.
Men aluminium, som ofta används för pollare, är också väderbeständigt. Andra populära material för ramen är koppar, mässing och sten. Lampskärmen är vanligtvis tillverkad av glas eller plast.
*Behöver du råd om vilken belysning som passar bäst i din trädgård? Om så är fallet, vänligen kontakta vår tekniska rådgivningstjänst för detaljerade frågor. _Här_ hittar du vårt kontaktformulär.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.
**Kartell vinterkampanj: upp till 15 % rabatt på utvalda Kartell-lampor. Gäller från 3.1. t.o.m. 26.1.2025 eller så långt lagret räcker. Ingen rabattkod behövs.