Arbetsplatsbelysning för kontor och belysning för bildskärmsarbetsplatser
Miljontals människor tillbringar en stor del av sina liv på en kontorsarbetsplats eller sitt hemmakontor. Med anpassad belysning kan man minska eller till och med eliminera tecken på överansträngda ögon: trötthet, ögonproblem och huvudvärk. De kan istället ersättas av effektivitet, motivation och en övergripande fysisk och mental känsla av välbefinnande!
Toppkategorier hos Lamp24
Belysningskoncept för kontor
Några kriterier för en bra kontorsbelysning är bl.a.:
BELYSNINGSSTYRKA
LUMINANSFÖRDELNING
RÄTT LJUSFÄRG
MYCKET BRA FÄRGÅTERGIVNING
LJUSRIKTNING
Vanliga frågor om arbetsplatsbelysning
Rättsliga bestämmelser
DIN EN 12464-1 "Belysning av inomhusarbetsplatser" är en europeisk riktlinje som föreskriver nödvändig användning av både dagsljus och artificiellt ljus.
Där beskrivs bland annat följande: harmonisk luminansfördelning, för ljusstyrka se tabeller för olika arbetsplatser, direkt och reflekterande bländning, ljusfärg och färgåtergivning, undvikande av flimmer och stroboskopiska effekter, ljusvariation
Belysningen ska inte bara motsvara arbetsuppgiften, utan också anpassas till medarbetarens individuella synförmåga. Man rekommenderar en högre ljusstyrka på 750 till 1 500 lux för äldre medarbetare och synskadade, medan en yngre medarbetare kan klara samma uppgift med 500 lux.
Ljusfärg och färgåtergivning
Olika ljuskällor skiljer sig inte bara i närvaro eller frånvaro av spektrala färger (resultatet är färgåtergivningen), utan också i intensiteten hos de spektrala färgerna som utgör ljuset (resultatet är ljusfärgen).
Ljusfärg/Färgtemperatur
Ljusfärgen eller färgtemperaturen mäts i Kelvin (K) och beskriver den individuella färgen hos en vit ljuskälla, som vanligen uppfattas som "svalare" eller "varmare". Specifikationen av ljusfärgen i Kelvin ska inte förväxlas med färgskiftande ljusteknik (RGB), där ljus till exempel kan ha en röd, grön eller blå nyans. Man delar in ljuset i tre huvudsakliga ljusfärger:
Varmvit (<3 300 Kelvin) = mysigt ljus för vardagsrum
Universalvit (3 300 - 5 300 Kelvin) = starkt ljus för arbete
Dagsljus (> 5 300 Kelvin) = blåaktigt ljus för källare, tvättstugor och grovkök
Färgåtergivning/CRI
Färgåtergivningsindex (engelska: Colour Rendering Index - CRI) anger hur naturliga färgerna på ett objekt ser ut när de avges av den associerade ljuskällan.
Ett CRI på Ra 100 betyder att färger återges som de skulle se ut i dagsljus. Ra >= 90 indikerar mycket bra färgåtergivning och Ra >= 80 bra färgåtergivning. Ljuskällor som ligger under Ra 80 rekommenderas inte för bostadsutrymmen, eftersom färgerna kan förvrängas eller se gråaktiga ut.
enskilda arbetsplatser, grupper av skrivbord och kontor med öppen planlösning
Ett bra förhållande mellan indirekt ljus och riktat ljus säkerställer att ljusförhållandena är så behagliga som möjligt för ögonen och att hårda skuggor undviks. Av denna anledning används flera lampor för varje ljussituation, till exempel en LED-panel som ger omfattande ljus i rummet och en skrivbordslampa för belysningsstöd. Vissa lampor, bland annat uplight-golvlampor, kan producera båda typerna av ljus: ett indirekt ljus som lyser mot taket och reflekteras därifrån, och ett direkt ljus som lyser upp arbetsplatsen.
Ett alternativ till kontorets golvlampor skulle kunna vara taklampor. Med diffusorer eller galler är de helt bländfria och ljuset bryter igenom rummet mindre.
Ett hemmakontor som används regelbundet behöver ha samma ljusförhållanden som en enskild arbetsplats på ett företagskontor och kunna anpassas individuellt.
Ett platsbesparande alternativ till golvlampor är skrivbordslampan. Även här måste man beakta ljusfärgen och färgåtergivningen.
Andra toppfunktioner för arbetsplatsbelysning på kontoret
Ökar kvaliteten på arbete och avkoppling genom automatiskt anpassad färgtemperatur.
Filzverkleidung des Schirms zur Schall-Absorbierung beispielsweise im Großraumbüro des Kundenservice.
Ekonomisk användning av ljuset och komfort för medarbetarna genom exakta närvarodetektorer.
Bluetooth, grupp-/svärmstyrning, sensorer för temperatur, ljudnivå och luftkvalitet