Belysning av julgran
för inomhus- och utomhusbruk Det är bara de gnistrande ljuspunkterna från LED-ljusslingorna som förvandlar den nyfällda granen eller det konstgjorda barrträdet till en riktig julgran. Varmvita eller färgglada lampor kan ge stämning i vardagsrummet eller trädgården efter tycke och smak - sladdlösa ljusslingor med uppladdningsbara batterier används för flexibel placering. Tack vare timers eller smarta varianter kan ljusets prakt begränsas till individuella tidsfönster - till förmån för miljön och elräkningen.
Konstgjorda julgranar
Välja en julgran som kommer att följa dig i flera år? Detta är inte bara hållbart, utan också varierat. För det första behöver man inte hugga ner och slänga ett träd varje år, och för det andra kan det konstgjorda trädet med LED-lampor dekoreras olika varje år. Tips: Förutom en stor gran till vardagsrummet kan du också lägga till mindre dekorativa julgranar för inomhus och utomhus. För trädgården är stiliserade XXL-modeller också välkomna.
Ljusslingor till granen i vardagsrummet
När det gäller frågan om vilken lampa som passar bäst för julgranen är svaret enkelt: ljusslingor i alla dess former, med kabel eller batteri. Trädmanteln, en ring för trädtoppen med många enskilda ljusslingor som följer trädets silhuett, är också populär. Hur många LED-lampor som behövs för att skapa en harmonisk ljusbild beror på trädets storlek och personlig smak. I kombination med blanka glober blir det ändå fler reflexer än faktiska LED-ljuspunkter.
Ljusslingor till julgranen i trädgården
Ljusen på julgranen i din egen trädgård skapar festlig förväntan och atmosfärisk känsla när natten faller på. Julgransbelysningen kan användas med eller utan kablar, beroende på var granen & co sitter. Den belysningsteknik som är bäst när det gäller livslängd, energieffektivitet och smart design är LED - och för soliga hörn kan solenergi också användas helt oberoende av elnätet.
Praktiska system för ljusslingor
För riktiga juldekorationsproffs som vill glädja grannskapet med en stämningsfullt upplyst trädgård är ljusslingor ett flexibelt och mångsidigt alternativ. Beroende på kraven, t.ex. antalet träd och buskar som ska dekoreras, väljs först en startkabel som ansluts till en fördelare för att kunna ansluta flera ljusslingor samtidigt. Förlängningskablar kan också enkelt integreras i ljusslingan. Utrustad med en lämplig kapslingsklass på minst IP44 kan du njuta av ett starkt ljus runt huset. Tips: Med en integrerad timer kan du spara el och ändå njuta av din måltid.
Ersättningslampor för ljusslingorna
Om ljusslingorna går i strejk behöver du inte göra dig av med dem direkt. Istället är utbyteslampor ett alternativ för att undvika slöseri - helst som en LED-version för att spara el. Det är bäst att konvertera hela ljusslingan till LED direkt och se till att du väljer rätt uttag och wattal när du väljer de nya lamporna. Beroende på ljusslinga, vrid (E10-gänga) eller dra (uttag) ut de defekta glödlamporna och sätt tillbaka dem - kom ihåg att dra ur kontakten först. Och julgransbelysningen kan njutas av igen.
Julgranar för en festlig atmosfär
Vi dekorerar inte bara själva granen med ljusslingor, glödande kulor och stjärnor. För att skapa en festlig stämning kan man också arrangera festliga dekorationer runt granen: färgglada och varmt lysande figurer, allt från änglar och djur från vinterskogen till en stiliserad liten julgran, får oss att komma i adventsstämning och gör området runt julgranen till en mysig plats för speciella stunder.
Handla nu
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR: Vanliga frågor om julgransbelysning
Traditionen att dekorera ett barrträd på festliga dagar går tillbaka till en förkristen sed. I dag är den dekorerade och upplysta granen en symbol för oss för tid som vi tillbringar på ett medvetet och festligt sätt med våra nära och kära - dekorerad med ljus, kulor och hantverk garanterar den en mysig och trivsam atmosfär.
Beroende på om du gillar det festligt och traditionellt, modernt eller tekniskt sofistikerat, erbjuder julgransbelysningen en mängd olika aspekter: Från den batteridrivna LED-ljusslingan i klassisk form, via varmvitt lysande ljusslingor och gardiner till smarta programmerbara och styrbara LED-ljusslingor med flerfärgat ljus.
För julgransbelysningen gäller följande: Eftersom syftet är att skapa en mysig atmosfär är färgtemperaturen varmvit, under 3 300 Kelvin - ju lägre Kelvin-tal, desto mer liknar det levande ljus, som vi älskar så mycket under adventstiden. När det gäller vikten bör lamporna inte vara för tunga så att grenarna kan bära dem väl. Enstaka LED-ljusslingor eller ljusslingor med små glödlampor är det bästa alternativet. Riktiga levande ljus bör undvikas helt och hållet på grund av den ökade brandrisken.
Beroende på trädets storlek varierar också den optimala längden och antalet glödlampor för ljusslingorna. I artikelbeskrivningen anges antalet enskilda ljuskällor och längden på ljusslingan i meter. Generellt sett är tätheten hos de enskilda ljuspunkterna en smaksak och beror också på dominansen hos de andra dekorationerna - från bollen till polkagrisen. Tips: ALS riktmärke kan du räkna med ca 100 ljus per meter träd på ljusslingorna.
Under årens lopp har varje amatörjuldekoratör säkert utvecklat sin egen teknik - det finns inget rätt eller fel sätt att göra det på. Det har visat sig vara praktiskt att linda ljusslingorna runt trädet i en spiral från toppen. Men det är inte heller oklokt att gå nerifrån och upp - särskilt inte om man börjar med uttaget, så att allt är perfekt placerat när det gäller strömförsörjningen. Fördelningen av de varmvita lamporna är särskilt attraktiv om de inte bara är placerade längst fram utan också i mitten av grenen och inte är arrangerade alltför symmetriskt. Med en gran tar vi trots allt med oss en bit av naturen in i julstugan.
När det gäller belysning av julgranar bör dagarna med vaxljus och riktiga lågor ligga långt bakom oss av säkerhetsskäl. När det gäller moderna LED-ljusslingor bör även dessa säkerhetskontrolleras med hjälp av en liten checklista när de hittar sin väg från vinden in i våra julstugor: Det första man bör göra är att kontrollera att kablar och lampor inte är defekta. Före idrifttagningen är det också värt att ta en titt på etiketten för att se om motsvarande testförseglingar som CE-märkning eller GS-märkning observerades när produkten köptes. För att förhindra en obemärkt kortslutning bör ljusslingor alltid vara utrustade med en timerfunktion och stängas av under natten. Detta sparar också el och skonar miljön.
Det finns inget generellt datum för när julbelysningen ska börja användas. Många familjer pyntar inte granen förrän på julafton, andra sätter upp den redan första advent. En del följer också kyrkoårets kalender och pyntar granen först efter dödsdagen. För en del juldekorationsfantaster är de tre vise männens högtid den 6:e i ordningen. Januari är rätt tid att lägga tillbaka julbelysning, julkulor etc. på vinden. Om du vill följa kyrkoårets kalender markerar du 2. Februari som slutet på julsäsongen i kalendern.