- Föregående
- 1
- 2
- 3
- ...
- 5
- Nästa
Extra rabatt: 10 % från 1099 kr | 13 % från 1799 kr | 16 % från 2799 kr - på nästan allt
Den tycker verkligen inte om att stå i rampljuset. Diskretion och harmoniskt samspel passar den istället perfekt. Men även om den själv tycker om att stå i bakgrunden, får den andra objekt att stråla. Det som kanske låter som en kändis har faktiskt varit rättesnöret för den lilla lampan, som står diskret i bakgrunden men har en stor effekt. Vi menar så klart markinbyggnadslampan för trädgården!
Här borde du fråga en elektriker – så slipper du arbetet och stressen. Idag här, imorgon där och sedan någon hel annanstans – den som vill ha sådan belysning borde satsa på en bärbar lösning eller åtminstone praktiska solarlampor med markspett. Men en markinbyggnadslampa? Den kan mycket – men är inte precis känd för sin flexibilitet. Här borde man vara säker på att lampan ska vara på precis samma plats hela tiden – den integreras nämligen fast i marken.
Platsen kan väljas fritt på tomten. Ofta hittar man dem på terrasser i trä, i stenlagda områden, rabatter, grus eller även gräsmattan. Oavsett underlag: varje lampa måste installeras korrekt. Det finns utföranden som man kan gå på och sådana man även kan köra över – allt efter vad du ska använda lampan till.
Inomhus och utomhus: lysdioderna är överallt. Och det med rätta! Markinbyggnadslampor är så klart inget undantag. Men i princip kan man fortfarande välja mellan halogen och lysdioder när det gäller markinbyggnadslampor. Är det fråga om halogen ska du nästan alltid välja GU10-ljuskällor. Men behöver du verkligen fundera över det? Tiden där man satsar på gammal teknik är över. Det är moderna alternativ som är bra för plånboken och miljön. Eller hur? Ännu en fördel med lysdioder: oftast är de redan integrerade i lampan. På så sätt har man vacker belysning i årsvis utan att man behöver slösa en tanke på hur i hela friden man får ut ljuskällan för att kunna byta den. Så är det alltså avgjort: det finns ingenting att fundera över.
Rund eller kantig – det är det lätta svaret. Men: de finns i olika utföranden. Med en stor och liten diameter, ibland kvadratisk, ibland rektangulär. För att förstå vad som egentligen menas med rund eller kantig borde du titta lite närmare på markinbyggnadslampan.
Markinbyggnadslampor är lampor som blir till en del av arkitekturen i trädgården, vid infarten eller längs stigar. Lampans nedre del, som oftast också är rund eller kantig, byggs in i marken beroende på monteringsdjupet. Utomhuslampans övre del, som oftast består av en täckt ram i rostfritt stål, sticker bara några få millimeter ut från marken. Så du behöver inte vara rädd för kollisionsrisken. Markinbyggnadslampans design består oftast av rostfritt stål och är – som du kanske misstänker – rund eller kantig. Vilken variant som passar bäst i din trädgård vet du så klart själv bäst.
Oavsett om du väljer ett runt eller kvadratiskt utförande: självaste lampan träder speciellt i mörkret i bakgrunden, medan ljuset lyser ännu kraftfullare. Och just det är hela poängen med lampan. Viktigt är, vad som är syftet med inbyggnadslampan – det kan vara både praktiskt och dekorativt.
Ett exempel för praktisk belysning är längs infarten eller trappstegen framför dörren. Om du vill använda den som dekorativ belysning, kan du framhäva vad som helst, varje tomt har nämligen vackra områden. Om det nu är i trädgården, direkt vid huset eller kanske längs en stig: när det blir det mörkt, lägger man inte längre märke till självaste lampan, fast objektet som framhävs på ett vackert sätt.
En markinbyggnadslampa som oftast levereras i set sörjer för belysning där självaste ljuskällan står i bakgrunden. Bara objektet som den ljussätter står i mittpunkten och blir synligt i mörkret. På så sätt skapas ett vackert samspel av ljus och skuggor. Populära användningsområden för markinbyggndaslampor är därför rabatter, t.ex. för att belysa fasaden, terrassen, stigar i trädgården eller även självaste trädgården, träd eller buskar.
Oftast tillverkas belastningsbara markinbyggnadslampor för trädgården m.m. av rostfritt stål och det finns en bra anledning. Lampor med sådana konstruktioner kan utan problem byggas in i kärrborningar eller andra hål i marken. Du kan även köra över den med ett fordon med luftdäck. Beroende på förutsättningarna för inbyggnad finns det även markinbyggnadslampor som installeras i ett hölje eller ”löst” i t.ex. grus, gräsmattor, rabatter eller stenlagda områden. Även dessa kan man bara köra över med ett fordon med luftdäck.
Det är dock skillnad mellan en liten moped eller en stor traktor. Vid valet av lampan ska man ta hänsyn till den maximala belastningen och hastigheten. Vill du veta om du kan köra över lampan med din nya sportbil? Inget problem. Information om detta hittar du i produktbeskrivningen eller fråga bara vår kompetenta kundtjänst. Kontaktuppgifterna hittar du nedan.
Det är verkligen inte lätt att vara en markinbyggnadslampa i trädgården m.m. Installeras de inte i ett torrt område och under ett tak, måste de stå ut med allt möjligt. Jord, damm, insekter, sol, värme, snö, is och så klart också regn. Därför borde dessa lampor alltid ha en hög kapslingsklass. IP65, 67 och även IP68, dvs. skydd mot damm och spolvatten respektive tätt för vatten under kort och lång tid, är standard och vanliga kapslingsklasser för sådana lampor. Därför borde du ta hänsyn till följande innan du köper en markinbyggnadslampa: först ska du kontrollera väderpåverkan i området där lampan ska installeras och välja kapslingsklass, sedan är det bara att komma igång.
Utöver rätt kapslingsklass borde du vid installationen av markinbyggndaslampor se till att använda högkvalitativa markkablar. Annars kan vatten tränger in i lampan redan efter kort tid och du har inte längre någon nytta av lampan. Men även effektiv dränering och ett lämpligt stenunderlag så att vattnet kan rinna av är viktiga.
Nu tänker du kanske på vilka förutsättningar du har hemma hos dig och hur du ska kunna veta, vad du ska ta hänsyn till. Ingen panik! Vår kundtjänst kan hjälpa dig med allt – även markinbyggnadslampor och vatten. Ta tag i luren och ring till telefonnumret nedan eller skicka ett kort meddelande. Du får snabbt svar på dina frågor och dina grannar kommer att vara så avundsjuka!
Det låter kanske ologiskt, att lampor som installeras i marken ska kunna drivas av solens energi, men det fungerar utan problem och är ett populärt alternativ för privat bruk. Det är nämligen bara en del av lampan som integreras i marken och omges av denna. Runt ljuskällan och ljusutsläppet monteras solpaneler som omvandlar solens energi till el.
Största fördelen med solenergi är att man inte behöver gräva runt i trädgården för att dra kablarna. Om lamporna inte ansluts till elnätet, behöver du inte heller oroa dig för elräkningen. Med hjälp av en integrerad skymningssensor styrs lampan automatiskt. Lystiden beror på batteriet respektive solen, för att ladda solpanelen. Det är just detta som kan leda till problem. Är batteriet tomt eller laddas inte ordentligt, t.ex. när hunden har grävt runtomkring den så att jorden täcker solpanelen, har det så klart inflytande på lystiden. I värsta fallet tänds lampan inte alls.
Vårt tips: Om det av säkerhetsskäl är viktigt att lampan ska lysa – t.ex. när du annars lätt kan köra in i muren bredvid infarten – borde du välja en lampa som är ansluten till elnätet. På så sätt minimerar du risken för din bil, muren och onödig stress.
… som är fast integrerad i lampan? Nej, vanligtvis inte. Det finns dock ett bra alternativ. Generellt kan markinbyggnadslampor styras med hjälp av en extern rörelsesensor, t.ex. på fasaden. Fördelen med detta är att lamporna tänds automatiskt när någon närmar sig avkänningsområdet.
Det fungerar inte för dig? Vad med en markinbyggndaslampa med skymningssensor? Den är inte lika flexibel som en rörelsesensor, men därför inte mindre praktisk. Är ljuset i trädgården m.m. mörkare än det valda värdet, tänds lampan automatiskt. Blir det ljust igen, släcks den automatiskt. I produktbeskrivningen kan du ta reda på om just din lampa är utrustad med en sådan sensor.
Ja, beroende på lampan kan markinbyggnadslampor på terrassen eller infarten dimras. Om lampan som du har valt kan dimras ser du i produktdetaljerna. Där ska du leta efter raden ”dimbar – ja” och så är det bara att dimra lös. Nästan i alla fall. Du behöver så klart en passande extern dimmer för att kunna dimra markinbyggnadslampan.
Är du lite osäker på vilken dimmer du behöver för just din lampa? Denna – och så klart massor andra frågor – kan enkelt besvaras av vår kundtjänst! Ring bara till telefonnumret nedan eller skicka ett kort meddelande så hjälper vi dig.
Ja, det finns det. Oftast används dessa dock i dekorativa syften. Det betyder att man inte kan gå på dessa och köra över dem. De fungerar alltså främst som accentbelysning som ljussätter kolonistugan, fasaden, trädgårdsbuskar eller annat som du vill framhäva. Information om inbyggnadsdjupet hittar du i produktdetaljerna.
Vill du ha belysning i andra än dekorativa syften och har helt andra krav på din markinbyggnadslampa? Då borde höljet vara större och stabilare. Oavsett vad: det är alltid viktigt att lampan installeras rätt. Din elektriker kan hjälper dig med detta.
Vet du redan precis var i trädgården din nya markinbyggnadslampa ska installeras, men behöver hjälp vid valet av rätt lampa? Eller vill du ha allmän information om trädgårdsbelysning? Hör av dig till vår kundtjänst på eller via kontaktformuläret.
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.