:format(jpeg))
Belysning i museer
Professionell ljusdesign för enastående utställningsresultatBra belysning i ett museum inspirerar besökarna från första stund. Skräddarsydda konstverk och utställningsföremål skapar en estetisk och tilltalande miljö. Detta förbättrar besökarnas upplevelse, leder till ett förbättrat rykte och högre besökssiffror.
Belysningen av museer och gallerier utgör en särskild utmaning, eftersom både bevarandekrav och organisatoriska ramvillkor och designkrav måste uppfyllas. Sist men inte minst måste belysningskonceptet vara ekonomiskt och därmed hållbart för operatörerna.
Fördelar med bra ljusdesign för museet
- Realistisk, estetisk och konstnärlig presentation av utställningsföremålen
- Konserverande skydd mot potentiella skador som orsakas av exponering för ljus
- Ekonomiska fördelar tack vare energieffektiva LED-belysningslösningar
Lamp24.seDitt belysningsprojekt med
Med ett välplanerat belysningskoncept i museet får utställningsföremålen sin ursprungliga färg utan att riskera att skadas av ljuset. Skuggbildning - utom vid iscensättning - samt störande bländning och reflexer förhindras med rätt belysning.
Lamp24.se Förlita dig på ljusdesignsexperterna på med ett brett spektrum av branscherfarenhet.
:format(jpeg))
Lampor och armaturer för belysning av museet
Skensystem är idealiska för stora utställningslokaler. En av fördelarna med ett strömskenesystem är dess flexibilitet, eftersom armaturerna kan anpassas till förändrade eller omplacerade utställningsföremål när som helst utan att behöva installeras på nytt. En annan fördel är att hela skensystemet endast kräver en enda strömanslutning.
Enstaka strålkastare för tak används vanligen för att riktat belysa ett mindre antal bilder och utställningsföremål. Fördelen med dessa är att de kan riktas in exakt. Vi rekommenderar särskilt individuella strålkastare med LED-belysningsteknik. Dessa erbjuder hög energi- och kostnadseffektivitet i kombination med lång livslängd och bra till mycket bra färgåtergivningsegenskaper. Eftersom enskilda strålkastare kräver en separat strömanslutning är det lämpligt att planera belysningen noggrant i förväg.
Wallwashers är idealiska för allmänbelysning. Om de installeras i gallerier kan de monteras ovanför eller bredvid tavlor, vilket framhäver konstverket. Med LED erbjuder vägguplights den högsta energieffektiviteten och det lägsta underhållsbehovet, eftersom lampan sällan eller aldrig behöver bytas ut.
Tavelbelysningen sätter scenen för enskilda konstverk. De monteras antingen på väggen för att belysa permanenta eller föränderliga målningar, eller direkt på ramen till respektive målning. Tavelbelysningen finns i traditionella utföranden som ger bilderna en klassisk estetik. Men det finns också många moderna, minimalistiska utseende som tar baksätet till bilden. Tavelbelysningen behöver inte nödvändigtvis vara ansluten till en strömkälla - många produkter är batteridrivna så att de även senare kan integreras i belysningskonceptet på ett flexibelt sätt.
Krav på belysningskonceptet i museer och gallerier
Ett bra belysningskoncept för museer och gallerier kombinerar en jämn allmänbelysning i rummet med accentbelysning som riktas direkt mot konstverk och utställda föremål. Fokus ligger på besökarens upplevelse och den konstnärliga och curatoriella idén. I alla bra belysningskoncept används olika belysningslösningar i en förnuftig kombination.
:format(jpeg))
Genom riktad användning av accentbelysning - t.ex. spots och vägguplights - kan utställningsföremål sättas i fokus på ett effektivt sätt. De drar också till sig besökarnas uppmärksamhet.
:format(jpeg))
Belysningen i museer och gallerier måste anpassas till de specifika kraven på utställningsföremålen och de rumsliga förhållandena. Varje utställningskoncept kräver en skräddarsydd belysningslösning.
:format(jpeg))
Störande skuggor måste absolut undvikas i museibelysningen. Korrekt placering av ljuskällorna och val av lämplig belysningsteknik är avgörande för att utställningsföremålen ska belysas jämnt.
:format(jpeg))
Genom riktad användning av accentbelysning - t.ex. spots och vägguplights - kan utställningsföremål sättas i fokus på ett effektivt sätt. De drar också till sig besökarnas uppmärksamhet.
:format(jpeg))
Belysningen i museer och gallerier måste anpassas till de specifika kraven på utställningsföremålen och de rumsliga förhållandena. Varje utställningskoncept kräver en skräddarsydd belysningslösning.
:format(jpeg))
Störande skuggor måste absolut undvikas i museibelysningen. Korrekt placering av ljuskällorna och val av lämplig belysningsteknik är avgörande för att utställningsföremålen ska belysas jämnt.
Olika användningsområden för museibelysning
:format(jpeg))
Olika belysningskoncept används för att belysa ett utställningsrum. Detta inkluderar diffust, diffust och/eller indirekt ljus för att skapa en enhetlig stämning i rummet. Den diffusa ljusfördelningen innebär att det skapas få eller inga störande skuggor, vilket gör att föremål kan betraktas tydligt och ostört. Vid planering av belysningen måste man ta hänsyn till vägg- och takfärger, eftersom de påverkar atmosfären och ljusfördelningen, liksom designen och inte minst de reflekterande ytorna. Färgade och mörka väggar finns t.ex. i utställningar med "gamla mästare". Förutom det diffusa ljuset har utställningslokalen också accentbelysning som fokuserar på objektet.
:format(jpeg))
Omsorgsfullt planerad ljussättning av tavlor förstärker effekten av konstverken. Allmän- och accentbelysning måste harmoniera med varandra. Den diffusa rumsbelysningen ger rätt ljusstyrka och orientering i rummet, medan utvalda accenter sätter scenen för målningen och riktar betraktarens blick. Varje konstverk kräver en individuell belysning som framhäver dess särdrag och skapar den önskade stämningen. Förutom den estetiska aspekten måste dessa belysningslösningar som är i permanent drift också vara ekonomiskt övertygande.
:format(jpeg))
Vissa utställningsföremål behöver skyddas av en monter, vilket innebär att belysningen i och runt montern kräver uppmärksamhet. För skyltfönsterbelysning är flexibelt monterbara LED-lister med låg energiförbrukning och bred ljusfördelning idealiska. Mindre LED-spotlights kan också användas för att framhäva specifika föremål i vitrinen. För vitrinskåp utan egna ljuskällor är det viktigt att takbelysningen är i harmoni med vitrinskåpen för att undvika reflexer. Det är också lämpligt att använda antireflexbehandlat glas för vitrinerna och dimbara ljuskällor för ljus som också kan finjusteras vid ett senare tillfälle.
:format(jpeg))
Föremål som statyer belyses ofta i mörker för att på ett imponerande sätt framhäva deras struktur och former genom ljus och skugga. Detta kräver en maximalt flexibel belysningslösning. Rörliga spotlights och track spotlights med högfokuserat ljus används ofta för att belysa hela objektet eller bara vissa delar av det. En belysningslösning i taket erbjuder flest alternativ för belysning av objektet. Det går också att använda spotlights som till skillnad från strålkastaren har en större spridningsvinkel. Detta gör att hela objektet kan belysas jämnt.
:format(jpeg))
Den yttre belysningen uppmärksammar potentiella besökare på utställningen, präglar det första intrycket och fungerar sist men inte minst som inbrottsskydd. Konfigurerbara LED-armaturer är en mångsidig och energieffektiv belysningslösning. Under dagen kan dessa användas för att skapa en inbjudande ljusatmosfär. På natten kan ett annat belysningskoncept aktiveras automatiskt, vilket också avskräcker inbrottstjuvar. Utomhus LED-spotlights och markspots är populära för att belysa byggnaden underifrån, liksom vägglampor för att på ett imponerande sätt belysa museets fasad.
:format(jpeg))
Nödbelysningen i museet är till för att garantera säkerheten för både museibesökare och personal. LED-armaturer är utrustade med speciella nödmoduler för att säkerställa att nödbelysningen fungerar även vid strömavbrott. Detta säkerställer en autonom strömförsörjning i nödsituationer. Dessutom möjliggör skyltar som anger utrymnings- och räddningsvägar säker evakuering och minskar risken för olyckor i extrema situationer. Bra nödbelysning bidrar också till att minska risken för stöld.
Illumination av målningar
White Cube beskriver en homogen belysning av rum och konst. På så sätt skapas ett lugnt och enhetligt rumsintryck som inte gör någon skillnad mellan utställningsobjektet och det omgivande rummet när det gäller belysningen. För detta belysningskoncept används armaturer med bred spridningsvinkel och indirekt belysning.
Black Box beskriver raka motsatsen. I ett mörkt rum, ofta utan dagsljus, riktas den artificiella belysningen uteslutande mot föremålen. Objekten ser ut som om de modellerats fram ur mörkret. Detta ljuskoncept förmedlar exklusivitet och möjliggör en fokuserad visning av utställningsobjektet. Effekten av tystnad och reducering bygger på den ljustekniska erfarenheten från scenteknik, där just denna känsla skapas med accentljus.
Bra ljus kräver professionell rådgivning
:format(jpeg))