- Föregående
- 1
- 2
- 3
- ...
- 13
- Nästa
Extra rabatt: 10 % från 1099 kr eller 13 % från 1799 kr - på nästan allt
Det är egentligen ganska enkelt: eftersom du helt enkelt behöver mer ljus för skrivbordsarbete än du kan få från taklampan.
Din hjärna går på högvarv under de olika uppgifterna vid skrivbordet. Men inte bara den, utan även dina ögon. Och för att inte trötta dem i onödan behöver du extra allmänbelysning, och dessutom bra platsbelysning - en skrivbordslampa.
Den ger dig riktat, bländfritt ljus för att optimalt understödja de olika uppgifterna och aktiviteterna vid skrivbordet, de så kallade visuella arbetsuppgifterna. Texter, bilder och föremål syns bättre. Ögonen avlastas och blir inte så fort trötta, sjukdomskänsla och kroppssmärtor förebyggs bättre.
Först och främst: Allmänbelysning (t.ex. taklampa) och platsbelysning (skrivbordslampor) ska komplettera varandra. Placera alltså inte bara en av dessa vid ditt skrivbord. Annars får du inte tillräckligt med ljus eller det blir för stora kontraster mellan mörkt och ljust.
Alltså ...
fundera på vilket ändamål lampan ska fylla: avslappnat surfande på datorn eller långvarigt och effektivt arbete?
fundera på vilka extra funktioner som är viktiga för dig personligen, t.ex. dimmer eller flexibelt inställbart lamphuvud
skrivbordslampan ska passa din personliga stil
se till att den ger tillräckligt med ljus (lumen)
skrivbordslampan ska ha tillräckligt med plats, så att den kan stå stadigt på skrivbordet
justerbara skrivbordslampor ska kunna fixeras i önskat läge
Motfråga: Är du höger- eller vänsterhänt? Lustig fråga, kanske du tänker. Men svaret på frågan är viktigt. För om du är högerhänt ska din lampa stå till vänster om dig på skrivbordet. Om du är vänsterhänt ska den stå på höger sida.
På så sätt undviker du att skugga texten på papperet med handen. Har du också en dator stående på bordet ska lampan naturligtvis inte stå framför skärmen - det är ju klart. Alltså: även där ska du ställa skrivbordslampan till vänster eller höger om skärmen, eller också bakom den. Då står lamphuvudet vänt från dig, så att du inte blir bländad.
Om ljuskällan i din skrivbordslampa är utbytbar beror på den aktuella lampmodellen. Om ljuskällan inte är utbytbar är det en modell med fast inbyggda LED-lampor. Den utnyttjar de många tekniska fördelarna och att LED-tekniken är så kompakt. Fast inbyggda LED-lampor gör att modellen kan vara mycket smal.För lampor med fast inbyggda LED-lampor står det “LED-ljuskällorna i lampan kan inte bytas ut” på energietiketten. Om lamporna kan bytas ut står det “Denna lampa är lämplig för energiklasserna:” Dessutom finns anvisning om fattningen, t.ex. E27 eller E14, bland artikeldetaljerna. På så sätt kan du se om du helst ska sätta i en halogenlampa eller om det är bättre med en LED-lampa. I varje lampa med normerad fattning, som exempelvis E14 eller E27, passar en LED-lampa med samma sockel.
Om det inte rör sig om en LED-skrivbordslampa med fast inbyggda LED-lampor är det naturligtvis helt ditt val. Men vi ska vara ärliga: undrar du verkligen om du ska välja LED eller halogen? Med LED ...
sparar du 60 % ström jämfört med halogen
skonar du miljön
kan du enkelt välja olika ljusfärger
får du en driftstid på upp till 50 000 timmar
... eller bestämma dig för den beprövade halogentekniken? Valet är egentligen enkelt!
Eller vad tycker du?
Även en svagare skrivbordslampa på cirka 200 lumen är bättre än ingen alls. För att kunna arbeta länge och effektivt rekommenderar vi dock 400 - 500 lumen. Är det alltid för mörkt? Eller ibland för ljust? Då ska du välja en lampa med dimmer. På så sätt kan du bekvämt ställa in ljusstyrkan (du ser i artikelinformationen om lampan har en dimmer).
Tänk också på att du utöver skrivbordsbelysningen ska ha en god allmänbelysning. Då undviker du starka kontraster mellan ljus och mörker. Annars blir du snabbare trött av det vanliga pappersarbetet.
För ljusfärgen på en skrivbordslampa rekommenderas ett klart, starkt ljus, alltså ett universalvitt ljus. Det ligger på ungefär 3 300 till 5 300 kelvin och har en neutral och saklig inverkan på oss.
Om du ändå inte tycker att ljuset är tillräckligt neutralt kan du använda dagsljusvitt ljus (över 5 300 kelvin). Eller också bestämmer du dig för att lämna pappersarbetet och hellre koppla av med varmvitt ljus (under 3 300 kelvin). Allt detta fungerar med en enda skrivbordslampa, där ljusfärgen kan ställas in individuellt.
Om den aktuella lampan har denna extra funktion eller ej, ser du i artikelinformationen - eller också frågar du våra rådgivare, som ger dig individuella rekommendationer. Ring bara 08-44 685 068 eller skicka in kontaktformuläret.
Tillräckligt ljus på skrivbordet - då är allt gott och väl. Men ett par extra funktioner kan väl inte skada? Inga problem. För skrivbordslampor kan du välja bland många extra funktioner. Du ser i artikelinformationen om den lampa du valt har de extra funktioner du vill ha.
Dimbar, d.v.s. bekvämt anpassbar ljusstyrka
Ljusfärgen individuellt inställbar
Höj- och sänkbar
Med touch-dimmer
Flexibelt inställbart lamphuvud och -kropp
Med klämfäste för skrivbordskanten (ger ännu mer plats för arbetsredskap - men kanske också mer arbete!)
Med utbytbara ljuskällor eller fast inbyggda LED-lampor
Med fjärrkontroll
Med USB-anslutning
Med Qi-teknik: modern laddningsteknik för moderna smartphones
De överstrukna priserna motsvarar tillverkarens rekommenderade försäljningspris.
Alla priser är inkl. 25 % moms fraktkostnader tillkommer.